V době epidemie roste obliba jógy. ‚Stačí kvalitní protiskluzová podložka,‘ radí lektorka

Pozice dítěte, pozdrav slunci, čakry nebo namasté - to jsou pojmy, které si v době karantény řada lidí v Česku osvojuje. Kvůli pandemii koronaviru totiž v posledních týdnech stoupá obliba jógy, kterou je možné bez drahého vybavení cvičit z pohodlí domova.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V poslední době kvůli pandemii koronaviru roste obliba jógy.

V poslední době kvůli pandemii koronaviru roste obliba jógy. | Foto: Chalinee Thirasupa | Zdroj: Reuters

Barbora Sedláková pracuje jako lektorka jógy v jednom z pražských studií. Kromě toho natáčí instruktážní videa na svůj youtubový kanál a teď, v době karantény, místo běžných lekcí, jednou týdně předcvičuje jógu ze svého bytu - prostřednictvím živého vysílání na sociálních sítích.

Přehrát

00:00 / 00:00

V době epidemie roste obliba jógy. ‚Stačí kvalitní protiskluzová podložka,‘ radí lektorka

„Jóga je praxe, kterou se učíme harmonii sami se sebou a zároveň jak cítit harmonii mezi námi a okolím kolem nás. Fyzické cvičení je jen část jógy. Jóga jsou i dechová cvičení a meditace, je to takový návod na spokojenější život,“ říká lektorka Barbora Sedláková.

Podle Sedlákové je jednou z výhod jógy i to, že je vhodná pro každého. Bez ohledu na pohlaví, věk nebo fyzickou zdatnost.

Základem je správné držení těla, radí pro cvičení doma mistr Evropy v klasické kulturistice Orava

Číst článek

„Je X různých jógových škol a směrů, takže si vybere úplně každý a můžete cvičit jóga, jak budete chtít. Způsobů je spousta. Můžete se úplně zpotit nebo se naopak tak zrelaxovat, že okamžitě usnete,“ říká Sedláková.

Pokud se rozhodnete začít s jógou, nemusíte mít strach z výrazných investic. V krajním případě si vystačíte s vlastním tělem a trochou prostoru, požitek z cvičení si ale zlepšíte i maličkostmi.

„Pro to, abyste si jógu opravdu užili, vám úplně stačí kvalitní protiskluzová podložka, příjemné oblečení, které vám hezky přilne na tělo, a to je vlastně všechno, co potřebujete. Pro začátečníky bych rozhodně doporučila základní pravidla, a to dýchat a poslouchat, jak vám lektor vede to dýchání, protože to je opravdu v józe klíčové. Také doporučuju, abyste vnímali sami sebe a vlastní tělo,“ radí lektorka jógy Barbora Sedláková.

Lukáš Michalík, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme