Judista David Klammert vybojoval na European Open stříbro, Lukáš Krpálek bral bronz

Judista David Klammert získal na turnaji European Open v Praze poprvé v kariéře mezi seniory stříbrnou medaili v kategorii do 90 kilogramů. Zastínil tak i olympijského vítěze Lukáše Krpálka, který ve váze nad 100 kilogramů prohrál v semifinále a nakonec vybojoval bronz. Ten naopak těsně unikl Jaromíru Musilovi, který ve váze do 81 kilogramů skončil pátý.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek (vlevo)

Lukáš Krpálek (vlevo) | Zdroj: ČTK

Krpálek měl jako nasazená jednička v prvním kole volný los. Pak snadno pokořil Ukrajince Vladyslava Berezku, kterého porazil už za 55 sekund škrcením. Ve čtvrtfinále potřeboval 108 sekund, než hodil na ipon Litevce Ignase Mecajuse.

V semifinále však nečekaně zaváhal s osmatřicátým judistou světa Javádem Mahdžúbem z Íránu, kterému po minutě utkání vyšel útok osotogari a získal ipon.

'119 kilo už jsem na sobě cítil,' uznává Krpálek. V těžší kategorii sílí a těší se na Rinera

Číst článek

I tak ale nakonec nejúspěšnější český judista historie potěšil fanoušky a v utkání o třetí místo udolal v prodloužení Nizozemce Jura Spijkerse. Na pražském turnaji tak získal už pátou medaili za sebou, když byl dosud třikrát zlatý a nyní podruhé bronzový.

Stejně jako Krpálek byl nasazený jako jednička i Klammert a roli favorita potvrzoval až do finále. Všechny zápasy vyhrál na ipon, jen v osmifinále se s Rakušanem Johannesem Pacherem více zapotil a uspěl až ve druhé minutě prodloužení. Francouze Juliana Kermarrece však ve čtvrtfinále zdolal za 69 sekund a v semifinále Ukrajince Semena Rakitu za půl minuty.

Poprvé tak mezi seniory postoupil na mezinárodním turnaji do finále, dosud měl dva bronzy z Evropských pohárů v Katovicích a Minsku a také z letošní Grand Prix v Tunisu. Úspěšné tažení však ke zlatu nedovedl, jelikož ve finále zaváhal v prodloužení a prohrál s Bělorusem Jahorem Varapajevem na wazari.

Dařilo se také Musilovi, který při návratu po zranění navázal na páté místo z Grand Slamu v Paříži. Ve čtvrtfinále byl nad jeho síly Uzbek Šarofiddin Boltabojev. V boji o bronz pak svedl vyrovnanou bitvu se Švédem Robinem Pacekem, kterého v závěru tlačil, ale soupeřovo wazari už nedohnal.

Dvě výhry a postup do osmifinále vybojoval Jiří Petr ve váze do 90 kg. Jeho bratr Ivan Petr naopak ve váze do 81 kg prohrál hned první zápas a neobhájil předloňský bronz. V osmifinále váhy nad 100 kg byl také Jan Pinta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme