Lukáš Krpálek: Judo byl nejlepší omyl v mém životě

Narodil se v Jihlavě a tam také začínal s judem. Zatímco ještě před pár lety znali jeho jméno asi jen příznivci tohoto sportu, po olympijských hrách v Riu v roce 2016, kde získal zlatou medaili, ho zná bez nadsázky celý svět. Do studia Regina DAB Praha před týdnem přišel Lukáš Krpálek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český judista Lukáš Krpálek

Český judista Lukáš Krpálek | Foto: Jana Kudláčková | Zdroj: Regina DAB Praha

„Já myslím, že rodiče si se mnou a s bráchou hodně užili. Byli jsme hodně živé děti. Dostal jsem i dvojku s chování,“ zavzpomínal na své dětství olympijský vítěz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až na dřeň 23.9.2018 Lukáš Krpálek

Hodně času jako dítě trávil také v lese, kde o prázdninách brigádničil, ale hlavně pilně trénoval judo. Začal ve svých šesti letech a vlastně omylem. Strýc chtěl totiž oba bratry přehlásit na karate a jednoduše se spletl.

„Když jsme to zjistili, tak už jsme u toho chtěli zůstat. Líbilo se nám to a myslím, že tento omyl byl nejlepší omyl v mém životě.“

V pořadu Až na dřeň nebyla řeč jen o minulosti, ale také třeba o tom, jaký je Lukáš Krpálek táta. Krátce před natáčením pořadu se mu totiž narodila dcera. On chtěl být za každou cenu u porodu obou svých dětí, přičemž ten druhý pro něj vůbec nebyl jednoduchý. Měl vysoké horečky a na sál ho pustili jen za zvláštních opatření.

Krpálek medaili nezískal. Český judista v souboji o světový bronz nestačil na Mongola Ulzíbajara

Číst článek

„Když vidíte, jak se rodí život, je to něco nádherného. I slzu jsem uronil,“ vyprávěl dojatě usměvavý svalovec. Kromě vlastních dvou dětí má olympijský vítěz ještě jedno adoptované na dálku. Malému Felixovi z Nové Guiney je 11 a manželé Krpálkovi ho podporují už řadu let.

Do zápasu musí podle Lukáše Krpálka jít člověk plně koncentrovaný, jak se do hry dostanou emoce, je zle. I s tím má judista své zkušenosti. V soukromí se prý ale nepere. Všechno se totiž podle něj dá vyřešit jinak než rvačkou.

Proč se při své první cestě do Japonska živil ve fastfoodech, jak mu o pár let později „chutnala“ popularita a co chce dělat po skončení profesionální kariéry? I o tom byla v pořadu Až na dřeň řeč.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v přiloženém audiu.

Text vznikl pro web Regina DAB Praha.

Kateřina Kubalová, Jessica Petrů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme