‚Peru se hlavně s klukama.‘ Judistka Paulusová trénuje na ženské mistrovství světa netradičně s muži

Kromě Lukáše Krpálka mezi muži se na světovém šampionátu představí v nejtěžší hmotnostní kategorii i Markéta Paulusová v ženách. Hned v prvním kole narazí na Rochele Nuňesovou – Portugalku, která je sice menší než česká judistka, ale za to o víc než 30 kilogramů těžší.

Tento článek je více než rok starý.

Taškent Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Paulusová

Česká judistka Markéta Paulusová | Zdroj: Czechjudo.cz

„Ona má hlavně hroznou sílu, takže určitě s ní chodit více do pohybu, nestát s ní na místě. A práce s ní do pravý strany,“ vysvětluje Markéta Paulusová recept na její soupeřku pro první kolo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si jak se judistka Markéta Paulusová těší na mistrovství světa

Problém je, že v závěrečné přípravě neměla česká judistka možnost zkusit si tuhle taktiku s nějakou sparingpartnerkou.

„My jsme to trénovali na Folimance s klukama, kteří mi udělali sparing a kteří se toho dobře ujmuli a nahráli mi situace, který ona dělá. Jsou to těžký kluci, větší kluci. To není zas takovej rozdíl,“ vysvětluje Markéta Paulusová. Na první soupeřku by tak měla být v rámci možností připravena.

Najít v sobě lva

Jenže pro další zápasy už nemá zase takovou tréninkovou praxi. V Čechách totiž není žádná judistka s takovými tělesnými parametry a muži mají přeci jen jinou dynamiku, sílu i techniku

V Japonsku jsem byl rozbitý, teď už v pohodě, hlásí před mistrovstvím světa z Uzbekistánu Krpálek

Číst článek

„Tady v Česku není vlastně nikdo, kdo by byl takhle velkej, takhle těžkej. Já se hlavně peru s klukama, kteří mají třeba 90 kilo a ti jsou poměrně dost silní na to, aby mi nahráli holky, který mají třeba 120 nebo 130 kilo,“ říká Markéta Paulusová.

Je také jednou z mála, která v hmotnostní kategorii nad 78 kilogramů nepřesahuje sto kilogramů. Přesto se drží i díky výjezdům na zahraniční kempy na dosah širší světové špičky. K tomu, aby do ní pronikla, jí přece jen ještě něco chybí.

„Já si myslím, že trošku síla a trošku ze sebe vypustit takovou dravost. Myslím si, že jsem ještě pořád taková hodňoučká a nedokážu ze sebe vypustit nějakýho lva,“ říká třiadvacetiletá Markéta Paulusová před svým druhým startem na mistrovství světa v kariéře.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme