V Ázerbájdžánu je judo druhým nejoblíbenějším sportem, jeho popularitu může zvýšit mistrovství světa

Mistrovství světa v judu se koná každý rok. Letos poprvé hostí nejvýznamnější judistickou akci Ázerbájdžán a pro místní obyvatele je to sportovní svátek, vždyt judo je tu populárnější než fotbal.

Baku Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judistické mistrovství světa v ázerbájdžánském Baku

Judistické mistrovství světa v ázerbájdžánském Baku | Foto: David Šváb | Zdroj: ČTK

„V Ázerbájdžánu je judo výš. Je ale perspektiva, že fotbal bude populárnější. Vezměte si Francii, tam je také fotbal první, ale pak je judo. Sportem číslo jedna je zápas, volný styl, pak je judo. Ale v budoucnu se asi před judo dostane,“ říká pro Radiožurnál Arala Kasanov, usměvavý pomenší sedmdesátník ve viditelně výborné kondici, který stál 22. ledna 1970 u zrodu ázerbájdžánského juda.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ázerbájdžánu je judo sportem číslo dva. Nyní tato země hostí mistrovství světa

„Spolu s mými kolegy jsme dostali judo v Ázerbájdžánu na světovou úroveň. Máme mistry Evropy, mistry světa, olympijské medailisty. Mezinárodní federace si všimla naší práce a ocenila jí. Můžeme tak organizovat mistrovství světa v našem překrásném městě, Baku,“ těší Kasanova.

„Zorganizovali jsme šampionát výborně a musím říct, že je to velká zásluha i našeho vedení a našeho prezidenta. On podporuje sport všeobecně a judo obzvlášť. Máme širokou dětskou základnu, v každém větším městě jsou olympijská centra. Judo se tak rozvíjí ve všech regionech Ázerbájdžánu,“ popisuje Ázerbájdžánec.

„Mistrovství světa se pořádá vždy v těch městech, kde je judo populární. Tokio, Seoul, Paříž, a to že je mistrovství světa letos v Baku, je odměna pro všechny trenéry, sportovce a pro celou základnu,“ vysvětluje Kasanov.

Na olympiádě od roku 1952

Tomu, co Arlan Kasanov plynulou ruštinou vypráví, odpovídá i dění na tribunách. Diváci samozřejmě nejvíce skandují, když se pere někdo s domácích judistů či judistek, ale velmi hlučně dokáží ocenit i akce borců na tatami z jiných zemí.

Masáže či vytažení krve ze zlomené chrupavky. Judistům na mistrovství světa pomáhá i fyzioterapeutka

Číst článek

„Náš divák rozumí zápasu a judu také. Je to tím, že už v roce 1952 byli Ázerbájdžánští judisté na olympijských hrách v sestavě Světského svazu. A teď máme olympijského vítěze Nasema Gusejeva. A máme i další medailisty Elnur Medveděv, Elmar Gasimov,“ jmenuje místní reprezentanty Kasanov.

Právě s posledně jmenovaným bojoval o olympijský triumf v Riu Lukáš Krpálek. Český judista tehdy odjížděl z Brazílie se zlatem na krku.

„Jsem rád, že vy, jako český novinář, děláte rozhovor právě se mnou, protože já byl jednou v Praze, to je krásné město. Řekl bych, že je to jedno z nejkrásnějších měst světa. Zlatá Praha,“ překvapí Arlan Kasanov jak přejde ve své řeči ke vzpomínkám na Prahu.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme