'Jura' Welsch si užívá roli veterána. Máme nejhratelnější skupinu, říká před začátkem Eurobasketu

Čeští basketbalisté vstoupí večer do mistrovství Evropy. Od 19 hodin a 30 minut se utkají v Kluži s domácím Rumunskem. Národní tým bude znovu spoléhat na svého kapitána Jiřího Welsche, kterého v sedmatřiceti letech čeká pátý evropský šampionát. Jestli to bude zároveň jeho rozlučka s národním týmem, ale říct nechce.

Tento článek je více než rok starý.

Kluž/Rumunsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch

Jiří Welsch | Foto: Václav Mudra | Zdroj: Česká basketbalová federace

Welschovi skončila po sezoně smlouva v Nymburce a novou nemá, spekulace o jeho konci aktivní sportovní kariéry neřeší a soustředí se na to, co je teď pro něj důležité. Splnit cíl a postoupit s národním týmem ze šestičlenné skupiny v Kluži do istanbulského play off.

To znamená skončit do čtvrtého místa, na což by měly stačit dvě výhry - dle papírových předpokladů proti Rumunsku a Maďarsku.

Největší zodpovědnost je na mně, uvědomuje si před ME Satoranský

Číst článek

„Myslím si, že to je reálné. Troufnu si říct, že máme štěstí na los. Myslím, že naše skupina je nejhratelnější. Má své jasné favority, nicméně jsou tam i týmy, se kterými se v současném stavu dá hrát,“ poukazuje český veterán, že kromě už zmíněných, se Češi střetnou ještě s Černohorci, Chorvaty a obhájci titulu Španěly.

Zkušeností na to posuzovat má dost, vždyť už je na své páté vrcholné akci s národním týmem. „První šampionát byl v roce 1999, to mi bylo 19 let. Vidím tři takové fáze, v letech 1998 a 99 jsem byl mladý, dravý, byla to taková nováčkovská fáze,“ vzpomíná.

Pak Welsch v reprezentaci na čas skončil, protože jako druhý Čech vyrazil za angažmá do zámořské NBA, kde strávil šest let.

Po návratu na starý kontinent znovu oblékl i dres národního týmu. „Tehdy jsem v podstatě cítil, že je to ‚můj tým.‘ Cítil jsem velkou zodpovědnost. Tehdy to bylo ještě mnohem intenzivnější.

No a teď už několik let probíhá třetí fáze. „V kvalifikaci 2012 nastalo předávání moci a od té doby přijímám roli veterána, která je rok od roku silnější. Užívám si to, že vedle té nastupující generace pořád můžu hrát,“ dodává pardubický rodák Welsch,.

Nikdo z týmu neřekne jinak než Jura, přestože už žádný mladík není. I s ním dnes česká basketbalová reprezentace od půl osmé večer nastoupí proti domácím Rumunům.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme