Minimální šance na záchranu. Armádní helikoptéry pátrají po trojici horolezců na velehoře K2

Z druhé nejvyšší hory světa K2 se už čtyři dny neohlásili tři horolezci, kteří se minulý týden vydali k vrcholu. Základní tábor s nimi ztratil kontakt v pátek, jak napsala agentura AP. Pákistánský horolezec Alí Sadpara, Juan Pablo Mohr z Chile a John Snorri z Islandu se přestali podpůrnému týmu hlásit zhruba v době, kdy dosáhli 8000 metrů, přiblížil agentuře Karrár Hajdrí z pákistánského alpinistického klubu (ACP).

Tento článek je více než rok starý.

Himaláj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velehora K2

Velehora K2 | Foto: Maria Ly | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 2.0

Pozemní záchranná mise kvůli špatnému počasí nebyla možná, horolezce tak záchranáři od soboty hledají s pomocí armádních helikoptér. Zatím ale po nich nenašli žádné stopy, přestože se v neděli dostali až do výšky 8000 metrů.

Podobně skončilo i pondělní pátrání a šance na záchranu se tak limitně blíží nule. Ve vyšších úrovních hory panují mrazy až minus 50 stupňů Celsia a vítr dosahuje rychlosti až 80 kilometrů v hodině.

Trio horolezců opustilo základní tábor 3. února, zhruba měsíc poté, co se pokusilo horu zdolat poprvé. Cestu na vrchol však tehdy museli vzdát kvůli špatnému počasí.

V sobotu agentura AP informovala o smrti dvaačtyřicetiletého bulharského horolezce Atanase Skatova, jenž zahynul na K2.

Podle dostupných informací se zřítil při sestupu do základního tábora – pravděpodobně když byl ve výšce kolem 7400 metrů. Vojenská helikoptéra objevila jeho tělo v pátek ve výšce zhruba 5500 metrů.

Je to velký milník, říká horolezec Jaroš o pokoření K2 v zimě. ‚Kdyby nebylo dobré počasí, nemají šanci‘

Číst článek

Výstup na horu K2, která se nachází v pohoří Karákóram, je považován za jeden z nejnebezpečnějších. V roce 2008 tam zemřelo v jediném dni 11 horolezců, kteří se pokoušeli zdolat vrchol.

Se svými 8611 metry je K2 druhou nejvyšší horou světa, pokořit ji je však obtížnější než u nejvyššího Mount Everestu. Důvod? Je vystavena horšímu počasí. Zimní výstup je podle horolezců obzvláště nebezpečný, jelikož počasí v oblasti je nepředvídatelné a může se rychle změnit.

Minulý měsíc se skupině nepálských horolezců povedl vůbec první zimní výstup. Využili k němu nečekaně příznivého bezvětrného počasí, uvedla tehdy agentura AFP. Ve stejný den však na K2 zahynul po pádu španělský horolezec Sergi Mingote, zemřel při sestupu do základního tábora poté, co výstup vzdal.

Cesta na vrchol K2 | Foto: K2 Abruzzi Spur | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0

jgr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme