Pátrání po pohřešované trojici horolezců z K2 bylo neúspěšné. Úřady je prohlásily za mrtvé

Tři pohřešované horolezce, kteří se před dvěma týdny ztratili během pokusu o výstup na druhou nejvyšší horu světa K2, prohlásily ve čtvrtek pákistánské úřady za mrtvé. Pátrání po mužích bylo neúspěšné a podle představitelů provincie Gilgit-Baltistán neexistuje nejmenší šance, že by trojice za současných povětrnostních podmínek mohla přežít, napsala agentura APA.

Tento článek je více než rok starý.

Islámábád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velehora K2

Naděje na přežití měli horolezci velice malé už od samého počátku, protože počasí na K2 bylo velice nepříznivé | Foto: Maria Ly | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 2.0

Skupinu, která se začátkem února pokusila o zimní výstup na K2, tvořili tři zkušení horolezci – známý Pákistánec Alí Sadpara, Juan Pablo Mohr z Chile a John Snorri Sigurjónsson z Islandu.

Minimální šance na záchranu. Armádní helikoptéry pátrají po trojici horolezců na velehoře K2

Číst článek

Naděje na přežití měli horolezci velice malé už od samého počátku, protože počasí na K2 bylo velice nepříznivé a muži se ztratili při zdolávání vrcholové pasáže hory vysoké 8611 metrů. Původně byl členem skupiny i dvacetiletý syn Alího Sadpary, ten se ale odpojil kvůli problémům s kyslíkovým přístrojem.

Výstup na K2 v pohoří Karákóram je podle horolezců mimořádně nebezpečný, a ještě riskantnějším se stává v zimě, jelikož počasí v oblasti je nepředvídatelné a může se rychle změnit. Vítr na svazích může v zimě dosahovat síly až 200 kilometrů v hodině a teploty klesají k minus 60 stupňům Celsia. V roce 2008 zemřelo v jediném dni 11 horolezců, kteří se pokoušeli zdolat vrchol K2.

Letos v půlce ledna se poprvé podařil zimní výstup na K2 skupině deseti nepálských horolezců. O zdolání hory se chtěly pokusit další dvě desítky horolezců z různých zemí světa, po zmizení jejich kolegů ale pákistánský alpinistický klub před týdnem zimní výstupy pozastavil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme