Kabaddi, sepak takraw, kuraš. Asijské hry popularizují neobvyklé sporty

I hra na honěnou může být medailovým sportem. Její vylepšená a týmová podoba je poprvé v programu Asijských her, které jsou v těchto dnech v Indonésii. A k vidění jsou i další pro Evropana neobvyklé sporty.

Tento článek je více než rok starý.

Jakarta/Indonésie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kabaddi, jeden z pro Evropany neznámých sportů na Asijských hrách

Kabaddi, jeden z pro Evropany neznámých sportů na Asijských hrách | Foto: Kim Kyung-Hoon | Zdroj: Reuters

Kabaddi je původně indická hra, která připomíná týmovou hru na honěnou, ve které se snaží jednotlivá družstva proniknout na polovinu soupeře a označit dotykem hráče, kteří musí opustit hřiště.

Ale kabaddi není jediný podivuhodný sport na asijských hrách, je tam třeba i sepak takraw, který připomíná nohejbal přes nižší volejbalovou síť.

Tříčlenné týmy se snaží bez dopadu proutěného míče na zem přihrát si a následně zasmečovat, ale protože je síť ve výšce 152 centimetrů nad zemí, tak smečují fotbalovými nůžkami a různými kopy přes hlavu nebo v letu.

Na rozdíl od Evropanů mají Asiaté rádi bojové sporty, takže kromě olympijských sportů juda, karate a taekwonda jsou na Asijských hrách i další, například wushu, sambo, anebo kuraš, který je asi nejzajímavější z toho pohledu, že se při něm používají ručníky, kterými se soupeři drží a cílem je, aby jeden druhého shodil.

Každé bojové umění pochopitelně pochází z jiného regionu - zatímco třeba wushu je čínské, tak kuraš pochází z oblasti Íránu.

Jako demonstrativní sport se na asijských hrách poprvé objevily počítačové hry, je jich celkem 6, mezi nimi například i v Česku velmi populární League of Legends nebo Pro Evolution Soccer.

Že se tyto sporty dostaly na Asijské hry, ještě neznamená, že směřují na hry olympijské, i když jejich mezinárodní federace by chtěly.

Regionální oblíbenost ale může hrát roli v tom, jaké sporty se na olympiádě objeví. Vždyť v Tokiu 2020 bude nově třeba karate a není náhodou, že se zrovna tam vrací do programu v Japonsku nesmírně populární baseball a softball. Paříž pro rok 2024 například uvažuje o zařazení squashe.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme