Kanoista Fuksa vládne kilometrové trati, vyhrál i třetí závod Světového poháru v sezoně

Kanoista Martin Fuksa vyhrál i třetí kilometrový závod v této sezoně Světového poháru. Po triumfech z Montemoru a Szegedu zvítězil na olympijské trati i v Bělehradu.

Tento článek je více než rok starý.

Bělehrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Martin Fuksa

Kanoista Martin Fuksa | Zdroj: Reuters

Druhého Němce Sebastiana Brendela porazil Martin Fuksa o více než sekundu.

Kajakář Josef Dostál dojel v srbské metropoli na kilometrové trati pátý. Na vítězného Olega Jureňu z Běloruska ztratil tři sekundy.

Fuksa si letos v SP připsal už čtvrtou výhru, první dojel i v Portugalsku ve sprintu na 200 metrů. Bělehradskému závodu kraloval od začátku, na posledním mezičasu 250 metrů před cílem měl před soupeři už třísekundový náskok.

„Trochu jsem cítil únavu, závodím třetí víkend v řadě, navíc tady v Bělehradě jsme už týden. Taky je tu těžká voda a chybí vratný kanál, takže je tu hodně vln. Ale finále kiláku bylo celkem dobré," řekl v tiskové zprávě Fuksa, který jako kluk hrával hokej. „Hattrick jsem dal možná někdy v přípravce. A taky při fotbale. Ale tenhle je tisíckrát lepší," komentoval tři vítězství za sebou.

Po třítýdenním putování po závodech Světového poháru si dopřeje volno. „Pár dní se asi poflákám. Táta říkal celý týden, ale to nezvládnu. A pak zase budu trénovat, nehodlám usnout na vavřínech. Jsem za ta tři vítězství v řadě moc rád. Přišla na prvních závodech po olympiádě, kde to se mnou bylo rozpačité," dodal Fuksa, kterého v Bělehradu čeká ještě nedělní finále dvoustovky.

V Srbsku spolu Šlouf a Štěrba závodili poprvé, přesto si dopádlovali pro bronz. „Věděli jsme, že Španělé nebo Slováci jedou první polovinu lépe než my, ale přišlo mi, že kdybych do toho dal víc, nebude to dobře. Věděli jsme, že za to musíme vzít ve druhé půlce," líčil Šlouf. „Mně se finále z devadesáti procent nepovedlo tak, jak bych si představoval, přeci jen jsou v Bělehradě vlny, ale odstup na vítěze je relativně malý. Jsme tedy v poli lodí, o kterých si myslím, že budou na mistrovství světa tvořit čelo závodu," uvedl zadák Štěrba.

Trojnásobnému olympijskému medailistovi Dostálovi se kilometrová trať nepovedla ani před týdnem v Maďarsku, kde skončil šestý. Následně tam však vyhrál závod na 500 metrů a připsal si první vítězství v sezoně.

Ještě víc se však na kilometru souží olympijský šampion a loňský jediný Dostálův přemožitel v Riu Marcus Walz. Španělský kajakář skončil podruhé za sebou ve finále poslední. V nedělním bělehradském programu se představí i Ježová, která postoupila do finále závodu na 200 metrů. Kajakář Jakub Zavřel pojede na pětistovce finále B.

Závody SP v rychlostní kanoistice v Bělehradu:
500 m:
Muži:
K2: 1. Carrera, Germade (Šp.) 1:28,972, ...3. Šlouf, Štěrba (ČR) 1:29,228.
Ženy:
K1: 1. Chuděnková (Běl.) 1:49,064.
C1: 1. Nazdrovová (Běl.) 2:05,464, ...8. Ježová (ČR) 2:11,896.

1000 m:
Muži:
K1: 1. Jureňa (Běl.) 3:24,772, ...5. Dostál 3:27,972, finále B: 4. Zavřel (oba ČR) 3:33,420.
K2: 1. Cubelos, Peňa (Šp.) 3:10,148.
C1: 1. Fuksa (ČR) 3:46,996.
C2: 1. Oeltze, Kretschmer (Něm.) 3:31,004.
Ženy:
K1: 1. Gebhardtová (Něm.) 3:56,820.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme