V Szegedu se dařilo Martinu Fuksovi a deblkajaku Havel Špicar. Josef Dostál skončil až šestý

Martin Fuksa dokázal ovládnout už svůj druhý kilometrový závod ve Světovém poháru. Ve stejné rozjížďce jako Fuksa se představil i Filip Dvořák. Ten skončil poslední. Olympijské trati jednoho kilometru se prosadil deblkajak Havel Špicar a dojel třetí. Olympijský medailista Josef Dostál při svém prvním letošním mezinárodním startu dojel šestý.

Szeged (Aktualizováno: 11:34 27. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Martin Fuksa

Kanoista Martin Fuksa | Zdroj: ČTK

V Szegedu dnes navázal na týden starý triumf z Montemoru, tentokrát olympijskou disciplínu ovládl s náskokem osmi desetin sekundy před stříbrným medailistou z Ria de Janeiro Isaquiasem Queirozem z Brazílie.

„Snil jsem o tom vyhrát dva závody Světového poháru po sobě. Nikdy se mi to nepovedlo a je to pro mě něco neuvěřitelného. Jsem hrozně spokojený," řekl pro Radiožurnál Martin Fuksa.

„Neplánoval jsem, že pojedu stylem start - cíl, protože Brazilec jezdí podobně jako já a možná je trochu rychlejší. Tentokrát nebyl. Jel jsem, co to šlo, ale pořád jsem si nechával rezervu, kdyby někdo nastoupil," řekl Fuksa, kterého v neděli čeká také finále pětistovky na deblkanoi s bratrem Petrem.

Dvojnásobný olympijský medailista Josef Dostál zahájil v Maďarsku mezinárodní sezonu šestým místem. Cílem finále kilometrového závodu projel pět sekund po vítězném Bálintu Kopaszovi z Maďarska. Olympijský šampion a jediný Dostálův přemožitel vloni v Riu Marcus Walz ze Španělska skončil v Szegedu devátý.

„S umístěním nejsem spokojený, to bych byl blázen, ale na druhou stranu jsem docela spokojený s tím, co jsem předvedl. Panovaly podmínky (vítr do zad), ve kterých neumím jezdit," konstatoval Dostál. Připadal si jako ponorka. „Vlny byly hodně velké, pár mi jich naskákalo na palubu, hlavně ve finiši, což byla škoda," dodal.

Fuksa zatím na C1 nenašel v SP přemožitele, v Montemoru byl nejrychlejší i na dvoustovce, na níž ho dnes čeká ještě semifinále. Na kilometrové trati byl v čele už v polovině trati a v závěru s přehledem odrazil nápor finišujícího Brazilce. Třetí skončil Polák Tomasz Kaczor, vicemistr Evropy z této trati z loňských Račic.

„Neplánoval jsem, že pojedu stylem start - cíl, protože Brazilec jezdí podobně jako já a možná je trochu rychlejší. Tentokrát nebyl. Jel jsem, co to šlo, ale pořád jsem si nechával rezervu, kdyby někdo nastoupil," řekl Fuksa, kterého v neděli čeká také finále pětistovky na deblkanoi s bratrem Petrem.

Český deblkajak podlehl ve finálové jízdě pouze vítězným Španělům Peňovi s Cubelosem a Ukrajincům Curkanovi s Kucharykem. Za sebou nechali mimo jiné stříbrnou dvojici z olympijského finále v Riu, Srby Tomičeviče a Zoriče.

Havel byl na loňské olympiádě členem bronzového čtyřkajaku, Špicar tam byl náhradníkem. V nové sestavě po odchodu Josefa Dostála je doplňují Radek Šlouf a Jan Štěrba a společně odpoledne v Maďarsku nastoupí do rozjížděk na pětistovce, která je pro K4 nově olympijskou tratí.

S Fuksou jel finále A i bývalý deblíř Filip Dvořák, ale na žádného ze soupeřů nestačil a skončil devátý. Jana Ježová byla osmá v závodě kanoistek na 500 metrů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme