Místo olympiády kanál v Račicích. ‚Srovnáváme se sami se sebou,‘ říká o přípravě kajakář Dostál

Místo olympijských her se připravují na republikový šampionát, který bude na přelomu července a srpna. A tak jim prozatím stačí vědět, jak jsou na tom v porovnání s českými závodníky. Rychlostní kanoisté strávili víkend na kanále v Račicích při reprezentačních testech.

Tento článek je více než rok starý.

Račice (Litoměřicko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Ty časy naznačují, že jsem na tom asi nejlépe, co jsem kdy byl,“ říká pro Radiožurnál Josef Dostál, který v Račicích vyhrál kilometrovou i poloviční trať. To samé dokázal zopakovat ještě na deblkajaku s kolegou Šloufem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá příprava reprezentantů Dostála, Fuksy a dalších zjišťoval František Kuna

Jenomže jak zjistit, jak je na tom Dostál v porovnání se zahraniční konkurencí. „My se s konkurenty ze zahraničí nesrovnáváme, protože každý to má jinak. I když tam jsou rychlí soupeři, srovnáváme se hlavně sami se sebou. Máme přesně napsané časy na určité úseky, za kolik jsme je i před několika, myslím že osmi, lety jeli. Takže si můžeme porovnávat, jak na tom teď jsme,“ přiblížil Dostál.

„Náš sport je opravdu specifický v tom, že výsledek stačí předvést jednou za rok, ať je to mistrovství světa nebo olympijské hry, a opravdu se ty borci poměří jen tam. V jakýkoliv jiný moment v sezoně to vlastně nikoho nezajímá, bohužel. Letos zatím žádný velký závod nebyl, takže těžko odhadovat, jak jsou na tom soupeři,“ navazuje na Dostála reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Jenomže v Račicích byli ještě další favoriti. Martin Fuksa potvrdil, že je nejlepší na kánoi, stejně jako Dostál vyhrál kilometr a pětistovku a také na deblkanoi s bratrem Petrem.

A jak se Fuksa měří v pokoronavirové době s konkurencí? „Já mohu jen koukat na sociální sítě, tam jsem zatím nic neviděl. Spíš mi přijde, že teď tam je po tréninku pusto prázdno. Hodně příspěvků bylo v době karantény. Myslím, že ty už ale tak nějak pro všechny státy skončily, tak by se pomaloučku mohlo něco rozjet. Jsme ale možná první, kteří mají takovéto testování a závody v letošní sezoně,“ říká kanoista Martin Fuksa.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme