Kanoista Fuksa stříbro na šampionátu neobhájil. Pátým místem si ale zajistil postup na olympiádu

Kanoista Martin Fuksa na mistrovství světa v Szegedu neobhájil stříbrnou medaili na kilometrové trati. Ve finále v neděli obsadil páté místo, které jako poslední zajišťuje závodníkům postup na olympijské hry 2020. Těsně za stupni vítězů skončili i deblkajakáři Josef Dostál a Radek Šlouf. Na kilometru dojeli čtvrtí a rovněž si zajistili kvalifikaci do Tokia.

Tento článek je více než rok starý.

Szeged (Maďarsko) (Aktualizováno: 14:46 25. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa C1 1000 m vítězství v semifinále MS Szeged

Kanoista Martin Fuksa na mistrovství světa neobhájil stříbrnou medaili | Zdroj: ASC Dukla - Ivana Roháčková

Boj o Tokio zato nevyšel čtyřkajaku Jakub Špicar, Lukáš Nepraš, Daniel Havel, Jakub Zavřel, pro který byl šampionát jedinou příležitostí. Česká posádka skončila ve finále po nevydařeném startu devátá, k postupu potřebovala dojet do sedmého místa.

Od medaile Dostála se Šloufem při jejich společné premiéře na mezinárodním poli dělilo 23 setin sekundy. Dostál tak k sobotnímu stříbru ze závodu singlů na 1000 metrů v Maďarsku další cenný kov jen těsně nepřidal.

Ze čtvrtého místa ale byli oba nadšení. Když se objevily výsledky na tabuli, hlavně Šlouf několikrát zařval nadšením.

„Už na tiskovce jsem říkal, že kdyby se nám to povedlo vyjet, že se budu radovat stejně jako z medaile, co jsem měl se čtyřkajakem v Račicích. Radoval jsem se o trošku míň, ale je to úžasný. Proto to odmala dělám, abych se na olympiádu dostal. Teď máme to místo pro Česko a budu dál pracovat, abych se tam podíval příští rok,“ vykládal 24letý kajakář, kterého by mohla v Tokiu čekat olympijská premiéra.

Deblkajak Josef Dostál a Radek Šlouf na MS v Szegedu slaví čtvrté místo | Zdroj: ASC Dukla - Ivana Roháčková

Těžký závod

Fuksa, jenž v sobotu marně bojoval o postupové místo na Olympijských hrách v deblkanoi s bratrem Petrem, v závěru na soupeře nestačil a v Szegedu tak vyšel medailově naprázdno. Vyhrál Brazilec Isaquias Queiroz Dos Santos, na stupně vítězů se na své parádní trati nevešel ani obhájce titulu a trojnásobný olympijský vítěz Sebastian Brendel z Německa, který skončil čtvrtý.

Vítězstvím je neporušení pravidel. Na šampionátu v kanoistice má Česko jedinou ženskou rozhodčí

Číst článek

Pro šestadvacetiletého Fuksu skončila na MS medailová série trvající od roku 2014. Mezitím neuspěl jen na Olympijských hrách 2016 v Riu, kde skončil na kilometru pátý.

„Z mého pohledu to byl určitě těžký závod, protivítr nemám rád. Mám radši, když to odsýpá trochu rychleji, tady to byl pomalejší závod. Nebyl jsem dostatečně rychlý. Samozřejmě je fajn, že jsem pátý, nebo v té světové špičce, ale určitě jsem si chtěl odvézt medaili a hlavně teda nominaci s bráchou,“ řekl po závodě.

Dvě osmá místa přidaly české posádky ve finálových závodech na neolympijských tratích. Postarali se o ně deblkajak Filip Šváb, Ondřej Bišický na dvoustovce a čtyřkanoe Kryštof Hájek, Daniel Kořínek, Antonín Hrabal, Ivan Procházka na pětistovce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme