Vítězstvím je neporušení pravidel. Na šampionátu v kanoistice má Česko jedinou ženskou rozhodčí

V minulosti byla už na třech mistrovstvích světa, šampionát v Szegedu je ale zatím vrcholem její kariéry, protože se na něm bojuje o místa na olympiádě v Tokiu. Řeč není o žádné z českých rychlostních kanoistek, jak by se mohlo zdát, ale o Marice Dognerové, která v Maďarsku plní roli jediné české rozhodčí.

Szeged (Maďarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posádka deblkajaku Radek Šlouf a Josef Dostál

Posádka deblkajaku Radek Šlouf a Josef Dostál | Zdroj: ASC Dukla - Ivana Roháčková

„Konkrétně mým úkolem je sledovat, jestli závodníci dodržují pravidla, jestli jdou středem své dráhy, jestli ji neopustili úplně,“ vysvětluje Marika Dognerová, touto dobou traťová rozhodčí na mistrovství světa rychlostních kanoistů v Szegedu.

‚Uvidíme, co dokážu se správným stravováním.‘ Dostál si pro finále v Szegedu dojel i po knedlících

Číst článek

Na průběh závodu dohlíží v Maďarsku hned několik sudích, kteří mají své úkoly na trati jasně vymezené.

„Někdo tomu musí šéfovat, to je vrchní rozhodčí. Ten má svého zástupce, který mu pomáhá, pak tam musí být startéři. Průběh závodu na trati sledují traťoví rozhodčí, pak je cílový rozhodčí, pak jsou rozhodčí na váze, kteří kontrolují, jestli lodě odpovídají pravidlům,“ říká Dognerová.

Zrovna traťoví rozhodčí se během závodu pohybují společně s kanoisty přímo na vodě. Na plavidle zvaném katamarán sledují dění na kanále několik set metrů za závodním polem a v případě porušení pravidel okamžitě jednají.

Červená, bílá

„Máme u sebe červený a bílý praporek, když je všechno v pořádku, zvedáme bílý praporek. Když je nějaká chyba, zvedáme červený praporek. Máme vysílačku, pomocí které reportujeme rozhodčímu,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká rozhodčí na mistrovství v Szegedu

V Szegedu se aktuální teploty pohybují kolem 30 stupňů Celsia a zatímco českým kanoistům horké počasí až na výjimky nevadí, rozhodčí to mají na vodě složitější.

„Závodníci jsou na té vodě kratší dobu, hýbou se, takže lépe cítí vítr. Zatímco my jsme zafixováni v lodičce stále na jednom místě. Bohužel kvůli velkému větru nemůžeme použít ani deštník, takže to přímé slunce na nás svítí celý den. Musím říct, že i pět krát denně používaný faktor 50 není dost,“ přiznává s úsměvem jediná česká rozhodčí na světovém šampionátu v rychlostní kanoistice Marika Dognerová.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme