Kejval se nestane členem Mezinárodního olympijského výboru, kandidaturu zhatil anonym

Předseda českého olympijského výboru Jiří Kejval se v sobotu nestane novým členem Mezinárodního olympijského výboru. Kejvalovu kandidaturu zhatil anonymní dopis adresovaný šéfovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasu Bachovi, ve kterém je popsána nedávná dotační kauza v českém sportu a Kejval je v něm označen za jednoho z viníků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČOV Jiří Kejval

Předseda ČOV Jiří Kejval | Zdroj: ČTK

Kejval proto jednání Mezinárodního olympijského výboru opustil a vrátil se z Peru do Prahy. Radiožurnálu to potvrdil ředitel komunikace Českého olympijského výboru Tibor Alföldi.

Konkurence odpadla, olympijské hry v roce 2024 uspořádá Paříž, ty další Los Angeles

Číst článek

„Požádal jsem kolegy z Mezinárodního olympijského výboru, aby přesunuli mou volbu za stálého člena MOV na únor příštího roku. Důvodem je současná situace v českém sportu, na jejíž řešení se nyní chci soustředit. MOV plně respektuje mé rozhodnutí a podporuje mě v něm," sdělil Kejval médiím. K informaci o anonymním dopise se nevyjádřil.

Podle informací Radiožurnálu ale Kejvalovu kandidaturu zkomplikoval anonymní dopis zaslaný Mezinárodnímu olympijskému výboru. Údajně se v něm zmiňují současné dotační kauzy s přerozdělováním peněz z ministerstva školství mládeže a tělovýchovy do sportu.

V dotační kauze byli obviněni bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, generální sekretář ČUS Jan Boháč a dva pracovníci ministerstva školství Simona Kratochvílová a Zdeněk Bříza. Jiří Kejval v kauze nefiguruje.

Česká republika si tak bude muset na svého zástupce v organizaci zastřešující světový olympijský sport ještě počkat. Poslední stálou členkou MOV byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastce Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Devětačtyřicetiletý Kejval je v čele ČOV od roku 2012 a loni byl zvolen na další čtyřleté období. Novou šanci být volen do MOV může dostat v únoru příštího roku při zasedání v dějišti zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu

Petr Pospíšil, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme