Ikonický dres Kobeho Bryanta jde do dražby, jeho cena je odhadována až na sedm milionů dolarů

Zámožní sběratelé sportovních suvenýrů budou mít šanci přidat do sbírky cennou položku. Do dražby jde totiž dres zesnulého Kobeho Bryanta, který basketbalista oblékal během sezony NBA 2007/2008. V ní byl díky svým výkonům za Los Angeles Lakers zvolen poprvé a naposledy ve své kariéře nejužitečnějším hráčem soutěže. Cena ikonického dresu je odhadována až sedm milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun).

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kobe Bryant v dresu Los Angeles Lakers

Kobe Bryant v dresu Los Angeles Lakers | Foto: Lucy Nicholson | Zdroj: Reuters

Ačkoliv Lakers ve finále sezony 2007/2008 prohráli ve finále s Bostonem a titul NBA neslavili, pro Bryanta šlo o individuálně povedený ročník. V základní části si tehdy připisoval 28,3 bodu na zápas a v play-off 30,1 bodu na zápas, díky čemuž vyhrál jedinou cenu MVP ve své dvacetileté kariéře.

Konkrétní dres, který do dražby poslala aukční síň Sothebys, oblékl rozehrávač pětadvacetkrát. Jde navíc o ten samý dres, který má Bryant na ikonické fotce ze zápasu play-off proti Denveru. Moment, kdy emotivně oslavuje úspěšnou střelu za tři body, se stal nejslavnější fotografií legendy Lakers.

Aukce proběhne mezi 2. a 9. únorem, cenu podepsaného dresu odhadují prodejci na pět až sedm milionů dolarů. 

Bryant zemřel koncem ledna 2020 při pádu vrtulníku i se svou třináctiletou dcerou a dalšími lidmi na cestě na dětský basketbalový turnaj. Je považován za jednoho z nejlepších basketbalistů všech dob.

„Je vzácné, aby sportovec překročil hranice svého sportu a ovlivňoval lidi v různých oblastech sportovních soutěží, ale Kobe takový byl,“ stojí ve vyjádření na stránkách Sothebys.

Finální cena zřejmě překoná tu, za kterou se v minulosti prodal Bryantův dres ze sezony 1996/1997. Dosud nejdražším sportovním suvenýrem všech dob je zápasový dres basketbalisty Michaela Jordana, který se loni vydražil za 10,1 milionu dolarů (asi 2,2 miliardy korun).

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme