Basketbalová legenda i oscarový scenárista. Kobe Bryant byl během dvacetileté kariéry věrný Lakers

Při havárii soukromé helikoptéry zemřel jeden z nejznámějších amerických basketbalistů Kobe Bryant. Bylo mu 41 let. Během své dvacetileté kariéry v dresu Los Angeles Lakers se stal pětkrát vítězem NBA a dvakrát získal zlato z olympijských her. Patřil mezi sedm hráčů v historii, kteří se dostali nad hranici 30 000 bodů.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Kobe Bryant

Basketbalista Kobe Bryant | Foto: Lucy Nicholson | Zdroj: Reuters

K basketbalu se Bryant dostal už ve třech letech pod vedením svého otce Joea Bryanta, který hrál i za Philadelphia 76ers nebo v nejvyšší italské lize. Ze střední školy šel v roce 1996 mladý Bryant rovnou do NBA do týmu Charlotte Hornets.

Nejen basketbalová tragédie. Kobe Bryant je po smrti, legenda NBA nepřežila pád helikoptéry

Číst článek

Ještě na začátku sezóny ale oblékl dres Lakers, vyměnili ho totiž za srbského pivota Vlada Divace. Během první sezóny se stal nejmladším hráčem v základu.

V Los Angeles nakonec strávil celou svou dvacetiletou kariéru. Během ní si zahrál v základní části 1346 zápasů a pětkrát se společně s Lakers stal vítězem NBA. V roce 2008 a 2012 získal na olympijských hrách zlato. Většinu zápasů odehrál s čísly 8 a 24.

81 bodů proti Raptors

Bryantovým maximem v lize bylo 81 bodů z ledna 2006 proti Toronto Raptors, což je druhý nejvyšší počet v historii po stobodovém rekordu Wilta Chamberlaina. Ve stejném roce ale kvůli zranění kolene nemohl odjet na mistrovství světa.

Celková bilance v NBA

V základní části 1346 zápasů, 33.643 bodů (průměr 25 na zápas), 6306 asistencí (4,7), 7047 doskoků (5,2).

V play off 220 zápasů, 5640 bodů (25,6), 1040 asistencí (4,7), 1119 doskoků (5,1)

V roce 2004 čelil obvinění ze znásilnění hotelové recepční. Zdlouhavé soudní tahanice skončily o dva roky později mimosoudním vyrovnáním.

Profesionální kariéru ukončil v dubnu 2016. Byl historicky čtvrtým nejlepším střelcem NBA. V sobotu ho v tabulce překonal LeBron James, který obsadil třetí příčku.

Kromě sportovních úspěchů ale získal i dvě ceny v oblasti kultury. Společně s animátorem Glenem Keanem natočil šestiminutovou zpověď o konci své basketbalové kariéry Drahý basketbale. Snímek získal v roce 2018 Oscara za nejlepší krátký animovaný film a zároveň obdržel i cenu Emmy.

dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme