Čína přijde o sportovní akce. Koronavirus komplikuje basketbalovou kvalifikaci i atletický šampionát

Basketbal, box, hokej nebo atletika. Šíření koronaviru kromě jiného ovlivňuje i sportovní akce, které se ruší, odkládají nebo přesouvají z Číny do jiných zemí. Opatření způsobená nebezpečným virem se možná dotknou i českých sportovců.

Wu-chan Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovník v ochranném obleku kontroluje teplotu muže při vstupu do stanice metra v Pekingu

Pracovník v ochranném obleku kontroluje teplotu muže při vstupu do stanice metra v Pekingu | Foto: Carlos Garcia Rawlins | Zdroj: Reuters

Hokejový klub z čínského Kunlunu, ve kterém působí dvojice Šimon Hrubec s Andrejem Šustrem, zvažuje, že ve zbývající části sezony KHL odehraje své domácí zápasy v Rusku. Zatímco Kunlun o přesunu zatím jen uvažuje, spoustu organizátorů sportovních akcí už muselo zareagovat.

Koronavirem se nakazilo už 2744 lidí. Čína zkouší pacienty z Wu-chanu léčit přípravky proti HIV a AIDS

Číst článek

Naposledy Mezinárodní basketbalová federace FIBA v pondělí kvůli novému typu koronaviru přeložila olympijský kvalifikační turnaj žen. 

„Po pečlivém zvážení celé situaci jsme se rozhodli pro přesunutí do Evropy. Prioritou je bezpečnost hráček i ostatních členů týmů,“ uvedli zástupci FIBA na svém webu. Místo čínského Fo-šanu budou hráčky bojovat o postup na hry v Bělehradě, který bude od 6. do 9. února dějištěm dvou ze čtyř hracích skupin.

Mezinárodní olympijský výbor se rozhodl přesunout i kvalifikační turnaj boxerů. O postup na olympiádu se místo v čínském Wu-chanu, tedy epicentru nákazy koronaviru, bude v březnu bojovat v jordánském Ammánu. A zápasy tenisového Fed Cupu, které se měly hrát od 4. do 8. února v čínském Dongguanu, zase organizátoři přesunuli do Kazachstánu.

Další akce v ohrožení

Nejistá situace je aktuálně kolem pořádání halového mistrovství světa v atletice, které by měl od 13. do 15. března hostit čínský Nanjing. Ten leží zhruba 450 kilometrů od Wu-chanu. Organizátoři zatím stále věří, že se situace v Číně uklidní a šampionát tak nebude nutné odkládat nebo přesouvat.

Lékárnám docházejí roušky. Češi se obávají koronaviru a sezonních onemocnění

Číst článek

„Mezinárodní asociace atletických federací situaci bedlivě sleduje a je v kontaktu se Světovou zdravotnickou organizací. O případných doporučeních a opatřeních budeme okamžitě informovat,“ uvedl mluvčí atletické asociace pro server britského deníku The Guardian.

Vývoj událostí v Číně sleduje také Mezinárodní lyžařská federace, která naplánovala do Jen-čchingu závody Světového poháru sjezdařů. V budoucím olympijském středisku se má 15. a 16. února jet sjezd a superobří slalom mužů, žádné rozhodnutí o případné změně programu ale zatím nepadlo.

Dosud kvůli nákaze koronavirem podle informací agentury AFP zemřelo v Číně 80 lidí.

Lukáš Michalík, mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme