Přerušení sportovní sezony? Profesionálové usedli k počítačům, někteří přes simulace i trénují

Odložení olympiády v Tokiu nebo fotbalového mistrovství Evropy, přerušení řady soutěží po celém světě. Zdálo by se, že sport po vypuknutí koronavirové pandemie utichl. Někteří profesionální sportovci se ale navzdory tomu stále utkávají, jen se přesunuli na virtuální pole.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Streamování videohry FIFA 20 (ilustrační foto)

Streamování videohry FIFA 20 (ilustrační foto) | Foto: DPA, Uwe Anspach | Zdroj: Profimedia

S náhradou za přesunuté fotbalové Euro přišel instagramový účet 433. Ve svém „Plánu B“ vyzval z vybraných zemí vždy jednoho reprezentanta, který se bude účastnit duelů v populární videohře FIFA 20.

Zástupce má v neoficiální soutěži i Česko, je jím čtyřiadvacetiletý útočník Lipska a národního týmu Patrik Schick.

Mezi sebou se utkají i další osobnosti světového fotbalu, jako například belgický útočník Romelu Lukaku, chorvatský vicemistr světa a vítěz posledního ročníku Ligy mistrů Dejan Lovren nebo Švýcar Granit Xhaka.

Ve Španělsku, jedné z koronavirem nejzasaženějších zemí planety, se ve videohře dohrávalo odložené sevillské derby. Úkolu se chopili útočník Borja Iglesias z Betisu a spoluhráč českého brankáře Tomáše Vaclíka ze Sevilly obránce Sergio Reguilon. Iglesiasovu výhru 6:5 sledovalo přes internet přes 60 tisíc fanoušků.

V pozadí nezůstávají ani ti, kteří se prezentují s ovladačem od konzole místo fotbalového míče dlouhodobě.

Na virtuálním poli se po zrušení české ligy střetly e-sportové týmy pražské Sparty a Plzně. Západočeši klání vyhráli 5:3 na zápasy.

Organizace Entropiq naopak uspořádala celý charitativní FIFA turnaj, ve kterém se představili právě reprezentanti e-sportových sekcí Sparty, Viktorie Plzeň a také Teplic. Přes 175 tisíc korun, které se při turnaji vybrali, bude darováno pražské Nemocnici Na Bulovce.

Od soutěží ke konzolím

První klání má za sebou virtuální formule 1, ve které se uskutečnila Velká Cena Bahrajnu. V závodě, který na videoportálu YouTube zhlédlo více než 1,7 milionu diváků, se představilo hned několik jezdců se zkušenostmi přávě z prestižního motoristického seriálu.

Barvy svých aktuálních stájí hájili Lando Norris z McLarenu a Nicolas Latifi za Williams, 28 kol si na virtuálním okruhu zajel také Nico Hülkenberg, jenž naposledy působil v Renaultu.

Cestu k hrám si našly i mladé hvězdy basketbalové NBA. Rozehrávač Dallasu Mavericks Luka Dončić nebo křídlo LA Lakers Alex Caruso své počínání dokonce živě natáčejí na streamovacím webu Twitch.tv.

Trénink hrou

Někteří sportovci videohry využívají k vlastnímu tréninku. Cyklista Jan Škarnitzl pověsil na sociální sítě fotku, jak jede v pokoji na trenažéru, který je propojen s digitální simulací. V ní mezi sebou jednotliví jezdci soutěží, a tak se v rámci série závodů ROUVY Real Spring Classics Škarnitzl potká i s dalším českým reprezentantem Ondřejem Cinkem.

Sportovci soutěží po síti. Thomas vyzval cyklistické amatéry, online se hrálo i sevillské derby

Číst článek

Podobný příspěvek sdílel i australský cyklista Richie Porte či Velšan Geraint Thomas. Jeden z předních světových golfistů Tommy Fleetwood byl naopak vyfocen, jak pálí na plátno, na němž je promítnuto virtuální hřiště.

To běžecký seriál RunTour rovnou uspořádal virtuální charitativní běh, který finančně podpoří Brno a Ústí nad Labem (dějiště některých závodů RunTour) v boji s koronavirem. Do projektu se zapojil i biatlonový reprezentant Tomáš Krupčík.

Běh, který se uskutečnil na podporu Českých Budějovic už před dvěma týdny, se koná na trase dlouhé symbolický jeden kilometr a každý účastník ho po předchozí registraci na webu musí absolvovat individuálně vzhledem k omezenému pohybu a zákazu sdružování se.

Adam Weidenthaler, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme