Anketu Král cyklistiky ovládla podruhé v historii žena. Vyhrála ji mistryně světa Labounková

Romana Labounková vyhrála poprvé v kariéře anketu Král cyklistiky. Na slavnostním vyhlášení v Mladé Boleslavi se stala teprve druhou vítězkou v historii ankety od jejího založení v roce 1965. V roce 2002 usedla na trůn dráhařka a silničářka Lada Kozlíková.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romana Labounková vyhrála v Mladé Boleslavi poprvé v kariéře anketu Král cyklistiky.

Romana Labounková vyhrála v Mladé Boleslavi poprvé v kariéře anketu Král cyklistiky. | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

„Je to pro mě určitě překvapení. O to cennější, že jsem si mohla sednout na trůn jako teprve druhá žena. Čekala jsem, že vyhraje Tomáš Bábek, který byl z mého pohledu domácím cyklistickým králem tohoto roku. Moje disciplína navíc není olympijská, takže není třeba až tak ceněná a sledovaná,“ řekla třicetiletá bikerka.

Labounková v letošním roce obhájila titul mistryně světa ve fourcrossu. Jak ve čtvrtek také ale potvrdila, šlo o její poslední velké vítězství, neboť světovým zlatem na začátku srpna v italském Val di Sole kariéru zakončila.

Závodníky na Tour de France čekají příští rok změny: Start bude dříve, vítěze určí časovka do kopce

Číst článek

„Loni po zisku prvního titulu světové šampionky jsem měla obrovskou radost, letos se mi podařilo zlato obhájit, ale o hattrick usilovat nebudu. Tohle byl asi můj poslední titul a příští mistrovství světa nepojedu. V nejlepším se má skončit,“ prohlásila Labounková.

Její rozhodnutí je už podle všeho nezvratné, k opaku nedopomohl ani dnešní slavnostní večer.

„Moc mě to ale potěšilo. Je to taková pěkná tečka jak za tímto rokem, tak i celou kariérou,“ dodala Labounková, jež v minulosti úspěšně závodila rovněž v olympijském bikrosu.

V 55. ročníku ankety vystřídala na trůnu silničního profesionála Romana Kreuzigera, který byl loni oceněn již popáté. Historicky nejúspěšnějšími cyklisty jsou bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří díky úspěchům v kolové vyhráli osmkrát.

Labounková byla vyhlášena jako nejlepší žena v závodech horských kol, mezi muži byl oceněn Kristián Hynek, který skončil druhý na mistrovství světa v maratonu. Mezi silničáři byli nejlepší Nikola Nosková a Zdeněk Štybar. Kategorii cyklokrosařů ovládli Kateřina Nash a Michael Boroš.

Jako nejlepší dráhaři byli oceněni Jarmila Machačová a Tomáš Bábek, mezi handicapovanými Kateřina Antošová a Patrik Jahoda a mezi juniory Veronika Jaborníková a Pavel Bittner.

Do Síně slávy byli přijati Miroslav Janout a Vladimír Holeček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme