'Krásná náplast na velkou bolístku.' Výhra basketbalistek nepřebije zklamání z vyřazení

České basketbalistky sice svým posledním vystoupením ve skupině evropského šampionátu nezměnily už jasné poslední místo, přesto odcházely se vztyčenou hlavou. Dokázaly totiž porazit stříbrný tým posledních Olympijských her Španělky a navíc se s hradeckým publikem rozloučily výborným výkonem.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kia Vaughnová a Ilona Burgrová

Kia Vaughnová a Ilona Burgrová | Zdroj: ČTK

„Škoda, že až v utkání, ve kterém šlo jen o prestiž," povzdechli si fanoušci i hráčky v Hradci Králové. Proti Španělsku předvedl český tým výkon, který by zřejmě na Maďarsko a dost možná i na Ukrajinu stačil.

Souhlasila i Karolína Elhotová. „Musíme se s tím nějak poprat v hlavách a do budoucna si trošku vzít příklad. Jsem moc ráda, že jsme si udržely tvář. Bránily jsme i útočily opravdu skvěle."

České basketbalistky se s domácím mistrovstvím Evropy loučí výhrou nad favorizovanými Španělkami

Číst článek

„Psychika dnes byla uvolněná, proti Ukrajině jsme byly hodně křečovité, proti Maďarsku to bylo taky hodně znát. Fanoušci byli famózní, tleskali nám i po prohraných zápasech, to zvedlo i náladu v týmu. Domácí prostředí je nejlepší," chválí rozehrávačka.

O povedeném loučení s turnajem mluvily i další hráčky. Jenže když dáte na misky vah dvě docela důležité věci - včerejší výborný výkon a vítězství nad favoritem na jednu a poslední místo ve skupině a vyřazení na druhou - převáží zklamání.

„Pořád převládá to špatné, protože jsme zklamané, že jsme nepostoupily. Zatím se mi to hodnotí špatně, možná to s odstupem bude jiné," přemýšlí Petra Záplatová.

Kulichová s Burgrovou končí

Češky obsadí na domácím turnaji nakonec 13. místo, což je jejich historicky vůbec nejhorší výsledek, který samostatná česká reprezentace na ME dosáhla.

„Shrnul bych to, že je to krásná náplast na velké bebíčko, na které ovšem nestačí. Je to neúspěch, nechtěli jsme mít jednu náplast a jet domů, chtěli jsme jít dál, cíle byly vyšší," okomentoval svůj dojem z posledního zápasu trenér Ivan Beneš.

Zápas se Španělskem se povedl, na druhou stranu samy hráčky přiznávaly, že to je pořád jen jedno vydařené utkání a že dojem z pondělního hradeckého večera bude potřeba potvrdit.

Budou si ale muset poradit bez Petry Kulichové a Ilony Burgrové, které ukončily reprezentační kariéru, během níž získaly stříbro na mistrovství světa v roce 2010 a Kulichová i zlato na evropském šampionátu před dvanácti lety.

Tomáš Lörincz, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme