Kreslí helmy brankářům i pažby biatlonistům, airbrusher Vítek musí odmítat nabídky

Roman Vítek začal s airbrushem, malováním speciální technikou na helmy, když ještě sám chytal florbalovou extraligu za Pardubice. Od té doby se postaral o design ochranné pomůcky hlavy mnoha kolegům - brankářům nejen ve florbale ale i hokeji, nebo také jezdcům rallye a nejnověji si jeho služby objednávají biatlonisté. Z koníčku Romana Vítka se stala profese a on teď patří mezi nejvyhledávanější airbrushery v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Vítek při práci

Roman Vítek při práci | Zdroj: Archiv Romana Vítka

„Vždycky jsem si skicoval, to byla se sportem moje největší zábava. Když jsem začal hrát florbalovou extraligu za Pardubice, tak jsem vždycky vyfasoval hnusnou helmu a říkal jsem si, že to musím překreslit. Našel jsem si, jak se airbrush dělá a myslel jsem si, že je to brnkačka. Hned po první helmě jsem zjistil, že to taková sranda není,“ popisuje Radiožurnálu své začátky s airbrushem z roku 2008 Roman Vítek.

Za své první výtvory ani nebral od kamarádů žádné peníze. Postupem času si ale udělal jméno, zdokonalil svou techniku a už se mu neozývali jen lidé z florbalového prostředí.

„Kamarád, který se mnou hrál florbal, dělá mluvčího v Dynamu a říkal, že jejich gólmani mají hnusné, jestli je nechci nakreslit. Všimli si toho další kluci v hokejové extralize, začali je odkazovat na mě a v tu chvíli se to rozjelo,“ vypráví.

Rozjelo se to až tak, že v hokejové extralize dnes nastupuje zhruba polovina brankářů s helmou, kterou malbou dekoroval právě Vítek, jinak také trenér gólmanek ženské florbalové reprezentace. Jeho výtvory jsou ale k vidění nejen v tuzemsku, ale kromě KHL, EBEL ligy i  na akcích národních týmů.

„Dělal jsem helmy do anglické hokejové i florbalové ligy. I do Jihoafrické republiky pro jednoho Čecha, který tam staví haly a s Kanaďany hraje hokej,“ říká Roman Vítek.

S přibývající prací v airbrushové branži nestíhal chodit do svého zaměstnání, a tak se malování pomocí pistole se stlačeným vzduchem začal v roce 2014 věnovat naplno a dodnes ho živí. Do vysněných severoamerických profesionálních soutěží ale zatím neprorazil, i když tam jeho klienti odešli, někteří i velmi nedávno.

„Tam mají kluby smlouvu s nejlepším airbrusherem na světě. Spousta Američanů a Kanaďanů umí perfektně kreslit, ale tenhle Švéd to má perfektně podchycené. Matěj Machovský si ani nevybavil věci v Detroitu a už měl v mailu nabídku na airbrush od něj,“ popisuje konkurenční prostředí.

Vytvořit jeden design helmy Vítkovi trvá třeba 16 hodin, inspiraci hledá všemožně. Nejradši má ale, když se vrátí z běhání a připraví si dva tři návrhy najednou.

Dvouhodinová návštěva Ondřeje Moravce

„Teď hodně odmítám. Mám na rok dlouhý pořadník a občas tam něco vmáčknu. Třeba když biatlonisté dokončí nástřely nových zbraní a je tam třeba volný týden, tak mi navalí pažby a já dělám třísměnný provoz prakticky sám,“ usmívá se.

Začalo to spoluprací s na den přesně stejně starým Ondřejem Moravcem před dvěma lety, který si Vítka vyhledal, a protože bydlel nedaleko, tak ho také poprvé navštívil.

„Z jeho desetiminutové návštěvy byla dvouhodinová návštěva. Zkoušel si florbalovou i hokejovou výstroj, pokreslil mi všechno možné,“ usmívá se Roman Vítek.

Od té doby zdobil pažby skoro celému i širšímu kádru reprezentace. „Michal Šlesingr skáče z letadla, takže tam má orla a siluety dravců, Ondra Moravec chce jednoduché designy, Lea Johanidesová má abstraktní tvary, vločky a je to hodně růžový. A Gabča Koukalová, ta má zajímavé patvary, nedá se to popsat. Vypadá to jako přehozené utěrkou,“ směje se Roman Vítek, přední český airbrusher.

Pažba Ondřeje Moravce ladí s reprezentačním dresem | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme