Kreuziger před osmým startem na Tour de France: Je to závod, který mi sedí. Myslím, že do mého kalendáře patří

V sobotu začne 104. ročník Tour de France. Na start se postaví i tři čeští jezdci, a dokonce už poosmé bude na slavném etapovém závodě šlapat do pedálů Roman Kreuziger. Člen stáje Orica GreenEdge už vyrazil do dějiště Tour.

Tento článek je více než rok starý.

Francie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Roman Kreuziger (archivní foto)

Cyklista Roman Kreuziger (archivní foto) | Foto: Jan Brychta

Ruch letišť zná za ta léta moc dobře, přeplněnou odletovou halou se proto pohybuje stejně jistě jako v pelotonu. A zatímco cílovou destinací řady cestujících jsou teď před prázdninami přímořská letoviska, Roman Kreuziger přichází k přepážce odbavení pro let do Düsseldorfu. Právě tam začne jeho třítýdenní dobrodružství. A už ví, co od něj čekat.

„Přeci jenom už je to osmá Tour, takže už je to jiné, než první dva roky, kdy tam člověk odjížděl, dá se říct jako nováček,“ řekl Kreuziger.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Tour de France se blíží a už poosmé se ji zúčastní Roman Kreuziger.

Ano, na nejslavnějším etapovém závodě se představí už poosmé, a to se zatím povedlo jen dvěma Čechům - Jánu Svoradovi a Pavlu Padrnosovi. I když dosažení téhle mety teď Kreuziger nějak neprožívá.

„Možná až jednou skončím, tak si budu pak moct říct, že se mi povedlo třeba být desetkrát na Tour. Teď to ale beru tak, že je to závod, který mi sedí. Myslím si, že do mého kalendáře patří. I když je strašně stresující, tak má neuvěřitelnou atmosféru, takže bych ji určitě rád v budoucnu zařazoval, ale na statistiky si určitě nehraju,“ vysvětloval pro Radiožurnál.

Pozice kapitána

Každopádně je zajímavé sledovat, jak se od roku 2008 mění jeho role na Tour de France. Už zdaleka není vyjukaným nováčkem, i kdyby chtěl, už nemůže bojovat o bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce, a nebude tentokrát ani lídrem stáje. Z pozice tzv. kapitána má ze sedla svého kola dirigovat tým ve vypjatých momentech etap a pomáhat jiným.

„Určeni byli Yates a Chaves, a pokud pojedou dobře v prvních deseti dnech, tak se samozřejmě obětuje všechno jim. Tour je ale nevyzpytatelná, kdyby se jim něco stalo, tak bych mohl být taková záloha, ale teď o tom nepřemýšlím,“ říká Roman Kreuziger dva dny před startem Tour de France. 

David Nyč, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme