VIDEO: Nánosy krup, vody a štěrku zkrátily devatenáctou etapu Tour de France

Devatenáctá etapa Tour de France byla kvůli bouřce s krupobitím a nánosům štěrku na trati ukončena zhruba 30 km před cílem a zůstane bez vítěze. Novým vedoucím jezdcem je kolumbijský cyklista Egan Bernal, který úspěšně nastoupil během dlouhého výšlapu na nejvyšší alpský průsmyk Col de l'Iseran a zlikvidoval manko minuty a půl, které měl na dosavadního lídra Juliana Alaphilippa. Kvůli sesuvům půdy bude zkrácena i sobotní předposlední etapa.

Tento článek je více než rok starý.

Video Val d'Isére (Francie) (Aktualizováno: 8:37 27. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alaphilippe jel ve žlutém trikotu 14 etap, ale v pátek na Bernalův nástup nestačil a o náskok přišel. O šanci smazat ztrátu v následujícím sjezdu jej připravil verdikt organizátorů, kteří s ohledem na bezpečnost jezdců etapu ukončili.

„Nikdy se mi nic podobného nepřihodilo. Ale bezpečnost nade vše, závodit se v tom nedalo,“ řekl Roman Kreuziger. „Jelo se naplno od začátku, závodilo se bláznivě. Když jsem kus pod vrcholem dostal informaci, že se na kopci končí, jel jsem na úplné maximum, abych minimalizoval ztrátu,“ dodal jediný český účastník závodu.

Na vrchařské prémii na Col de l'Iseran ve výšce 2770 metrů byl jako první Bernal, ale premiérového etapové vítězství na Grand Tour se nedočkal.

„Ani nevím, co se stalo. Nastoupil jsem, všechno šlo skvěle, a najednou mi řekli, abych zastavil,“ popsal netradiční konec etapy Bernal. „Když mi pak oznámili, že mám žlutý trikot, nevěřil jsem tomu,“ řekl vítěz generálky na Tour Kolem Švýcarska.

Alaphilippe se ztrátou žlutého trikotu smířený. „Čekal jsem to, nemám proč litovat. Dal jsem do toho všechno, ale porazil mě lepší jezdec,“ uznal Alaphilippe. „Od okamžiku, kdy jsem poprvé oblékl žlutý dres, jsem byl jako ve snu, ale nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl celou Tour vyhrát,“ dodal.

Do plánovaného cíle v Tignes už cyklisté nedorazili, neboť trať byla kvůli nánosům krup, vody a štěrku nesjízdná.

„Nedalo by se pokračovat dál, bylo to zatarasené. Riskovali bychom životy na trati, kde je nepředvídatelné počasí. Myslím, že to bylo dobré rozhodnutí,“ řekl pro Radiožurnál Peter Sagan.

Zpráva o ukončení závodu po 89 kilometrech zastihla čelo ve Val d'Isére, jako konečný výsledek se počítají časy z Col de l'Iseran. Díky tomu se Col de l'Iseran zapíše jako nejvýše položený cíl v historii Tour.

Po Bernalovi jím projel jako druhý Brit Simon Yates, třetí byl Francouz Warren Barguil. Obhájce titulu Brit Geraint Thomas i průběžně čtvrtý Nizozemec Steven Kruijswijk na Kolumbijce ztratili zhruba minutu, Alaphilippe dvě.

Ještě hůř než Alaphilippe dopadl jeho krajan a pátý muž celkového pořadí Thibaut Pinot, který musel kvůli zranění v průběhu etapy závod vzdát.

Bernal má před Alaphilippem náskok 45 sekund a může se stát prvním kolumbijským vítězem Tour. Zároveň by se ve 22 letech zařadil i mezi nejmladší vítěze Staré dámy, v novodobé historii by byl vůbec nejmladší. Bernalův stájový kolega Thomas ztrácí na třetím místě už více než minutu.

O vítězi Tour definitivně rozhodne sobotní 20. etapa z Albertville do Val Thorens, která byla zkrácena z plánovaných 130 na 59 km. Jezdci vynechají stoupání na Cormet de Roselend, cíl leží po více než 33 km dlouhém výšlapu ve výšce 2365 metrů. Kratší etapa se naposledy jela v roce 1996. V neděli cestou do Paříže už se nezávodí.

fk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme