Kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska vyhrál Leclerc. Hamilton byl penalizován a odstartuje pátý

Pilot Ferrari Charles Leclerc vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska formule 1 a podruhé v kariéře odstartuje do závodu mistrovství světa z prvního místa na roštu. Na Red Bull Ringu ve Spielbergu byl monacký jezdec o 259 tisícin rychlejší než lídr šampionátu Lewis Hamilton z Mercedesu, ten však později dostal trest za nebezpečný manévr a vyrazí do závodu až z páté pozice.

Spielberg (Aktualizováno: 18:47 29. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charles Leclerc

Charles Leclerc | Foto: Hamad I Mohammed | Zdroj: Reuters

Radost italské stáje z teprve třetí pole position v sezoně zkalily technické problémy Sebastiana Vettela, který neodstartoval do desetičlenné finálové části. Mechanici na jeho voze usilovně pracovali, ale čtyřnásobný mistr světa se na trať nedostal.

V neděli vyrazí z devátého místa, protože pátý muž kvalifikace Kevin Magnussen z týmu Haas dostal penalizaci pěti míst na roštu kvůli výměně převodovky.

Mercedes bude útočit už na jedenáctý titul v řadě, ve Velké ceně Rakouska ale má co napravovat

Číst článek

Další penalizace přišla záhy pro Hamiltona, a to o tři místa vzad. „Je fajn, že na prvních třech místech jsou tři různé týmy,“ řekl po dojezdu britský pilot.

Vedení závodu se poté začalo zabývat jeho incidentem s Kimim Räikkönenem z první části kvalifikace. Úřadující šampion finského soupeře z Alfy Romeo ohrozil nečekaným manévrem. „Nebylo to ideální,“ připustil Hamilton.

Do první řady se tak místo něj vedle Leclerca posunul obhájce prvenství Max Verstappen z domácí stáje Red Bull, ve druhé budou další pilot Mercedesu Valtteri Bottas a Lando Norris z McLarenu. Hamilton a Räikkönen se postaví do třetí řady.

Jednadvacetiletý Leclerc už jel z pole position v březnu v Bahrajnu, v cíli byl ale třetí za vítězným Hamiltonem a Bottasem, kteří se podělili o triumfy ve všech osmi dosavadních závodech sezony. Nedělní závod odstartuje v 15:10.

Kvalifikace na Velkou cenu Rakouska ve Spielbergu:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:03,003, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,259, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,436, 4. Bottas (Fin./Mercedes) -0,534, 5. Magnussen (Dán./Haas) -1,069, 6. Norris (Brit./McLaren) -1,096, 7. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -1,163, 8. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -1,176, 9. Gasly (Fr./Red Bull) -1,196, 10. Vettel (Něm./Ferrari) bez času.
Pozn.: Hamilton přijde na startovním roštu o tři místa kvůli incidentu s Kimim Räikkönenem, Magnussen o pět míst kvůli výměně převodovky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme