Z Veselého je lídr reprezentace v kvalifikaci na mistrovství světa. V pařížské hale už hrál

Česká basketbalová reprezentace se ve středu od 20 hodin a 30 minut utká s domácí Francií v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa. Při absenci zraněného Tomáše Satoranského bude jasným lídrem týmu Jan Veselý. Ten si mimochodem jako jediný z českých hráčů aktuálního výběru v pařížské hale už zahrál. Bylo to v roce 2010, kdy ještě oblékal dres Partizanu Bělehrad.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Veselý

Jan Veselý | Zdroj: Profimedia

„Samozřejmě si to pamatuji. S ‚Dědkem Lubošem‘ jsme se pošťuchovali, že jsme tu naposledy vlastně hráli před 12 lety a vyšel z toho nakonec vítězně on,“ vzpomíná pro Radiožurnál Jan Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Jana Veselého před kvalifikaci o mistrovství světa s Francií

Děděk Luboš je současný reprezentační asistent trenéra Luboš Bartoň, který v Paříži před 12 lety v dresu Barcelony vyhrál euroligové Final Four. Jan Veselý s Partizanem skončil až na čtvrtém místě, přesto na to rád vzpomíná.

V Bělehradě strávil Veselý celkem tři sezony, Srbové si ho tak oblíbili, že ho dodnes berou za svého. Srbku má i za manželku, ale s bývalými spoluhráči z Partizanu si moc nepíše.

„Nejsme moc v kontaktu. Maximálně si píšu s kapitánem Petarem Božičem, se kterým se občas potkám v Bělehradě.

V hlavním městě Srbska se blíží volby do zastupitelstva a je dost možné, že Jan Veselý bude dobře znát nového starostu. Jedním z kandidátů je totiž právě bývalý trenér Partizanu Duško Vujoševič. Ten občas po svých svěřencích vyžadoval, aby na konci tréninku trefili deset trojek za sebou, jinak nemohli domů.

Zraněný Satoranský přijde o zápasy kvalifikace na mistrovství světa, evropský šampionát stihnout může

Číst článek

„Tam se stávalo, že to bylo za pět minut hotové, ale mohlo to trvat i tři čtvrtě hodiny. Záleželo, jaký měl člověk den.“ 

Poslední tříbodovou střelu v reprezentačním zápase dal v srpnu 2009. Na tréninku před utkáním s Francií ale ukázal, že trojky umí parádně.

„Posledních pár let se snažím jít při střelbě vždycky o krok dál. Cítím, že dlouhé dvojky dávám v pohodě, takže s krokem ještě zpátky z toho můžou být trojky,“ říká vítěz Euroligy, čtyřnásobný mistr Turecka a nově hráč Barcelony Jan Veselý.

Jeho body a doskoky bude česká reprezentace nutně potřebovat ve středečním utkání ve Francii. To začne ve středu v půl deváté večer a Radiožurnál Sport ho odvysílá v přímém přenosu.

Petr Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme