Kvalifikaci formule 1 v Rakousku vyhrál stejně jako loni Bottas

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Rakouska formule 1 vyhrál stejně jako před rokem Valtteri Bottas. V první řadě ho doplní druhý jezdec Mercedesu a vedoucí muž průběžného pořadí Lewis Hamilton. Jeho největší rival v boji o titul Sebastian Vettel z Ferrari byl třetí.

Tento článek je více než rok starý.

Spielberg (Rakousko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bottas zajel nejrychlejší čas 1:03,130 a o více než sekundu překonal vlastní kvalifikační rekord okruhu ve Spielbergu z loňska, kdy si navíc poté v závodě dojel i pro vítězství.

„Zapracovali jsme nové aerodynamické prvky a už od pátku máme skvěle nastavené auto,“ řekl finský pilot. „Po prvním kole jsem věděl, že můžu být ještě o desetinku rychlejší. Ve druhém kole se mi povedlo ji umazat a jak se ukázalo, tak to bylo potřeba,“ přidal Bottas.

Hamilton vyhrál GP Francie a vede mistrovství světa, Vettel po kolizi dojel až pátý

Číst článek

Hamilton byl druhý o pouhých 19 tisícin a potvrdil nadvládu Mercedesu, který v Rakousku vyhrál poslední čtyři Velké ceny. „Nakonec to nebylo vůbec špatné. Valtteri zajel fantastické první kolo, ve kterém já udělal chybu. Ve druhém už jsem to zvládl a je z toho parádní výsledek pro tým,“ uvedl Hamilton.

Třetí příčku obsadil Vettel, který na Hamiltona po osmi závodech ztrácí v průběžném pořadí 14 bodů. Pilot Ferrari za suverénním Bottasem zaostal o více než tři desetiny. „Nebylo snadné zajet dobré kolo. V prvním jsem udělal chybu, tak jsem věděl, že ve druhém se musím zlepšit, abych měl dobrou pozici na startu. Myslím, že nakonec z toho je pro zítřek slušná šance,“ uvedl Vettel.

Na čtvrtém místě skončil druhý jezdec Ferrari Kimi Räikkönen před Maxem Verstappenem z domácího Red Bullu. Pro šestou pozici dojel Romain Grosjean z Haasu a až sedmý skončil třetí muž dosavadního průběhu šampionátu Daniel Ricciardo z Red Bullu. „Vůbec to nebylo dobré. Sice jsme v poslední části kvalifikace stihli tři kola, ale vždycky jsem jen rozrážel vzduch pro ostatní,“ řekl Ricciardo.

Nedělní závod odstartuje v 15.10.

Kvalifikace na Velkou cenu Rakouska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:03,130, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,019, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,334, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,530, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,710, 6. Grosjean (Fr./Haas) -0,762, 7. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,866, 8. Magnussen (Dán./Haas) -0,921, 9. Sainz (Šp./Renault) - 1,595, 10. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,998.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme