Kvalifikaci na VC Itálie vyhrál Lewis Hamilton. Překonal rekord Michaela Schumachera

Britský jezdec stáje Mercedes Lewis Hamilton vyhrál deštivou kvalifikaci na Velkou cenu Itálie. Brit vyhrál už své 69. pole position a překonal rekord Michaela Schumachera. Druhý a třetí skončili zástupci Red Bullu Max Verstappen a Daniel Ricciardo. Ti však byli později penalizováni. Jejich místa zaujmou Lance Stroll a Esteban Ocon.

Tento článek je více než rok starý.

Monza / Itálie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton při kvalifikaci

Lewis Hamilton při kvalifikaci | Zdroj: Reuters

Pilot stáje Mercedes, jenž v Monze ovládl kvalifikaci ve čtvrté sezoně za sebou, tak může v nedělním závodu zaútočit na průběžné vedení v šampionátu. Aktuální lídr Sebastian Vettel z Ferrari, jenž má před 13. Grand Prix sezony náskok sedmi bodů, totiž zajel na mokru až osmý čas.

První místo na startovním roštu vybojoval podevětašedesáté v kariéře a v historických tabulkách překonal o jednu pole position legendárního Michaela Schumachera.

Na startovním roštu se německý jezdec posune na šesté místo, protože oba piloti Red Bullu Max Verstappen a Daniel Ricciardo, kteří zaznamenali druhý a třetí čas, klesnou kvůli penalizacím na chvost startovního pole.

Společně s trojnásobným mistrem světa Hamiltonem, který byl na trati o více než sekundu rychlejší než Verstappen, tak z první řady odstartuje poprvé v kariéře nováček z Williamsu Lance Stroll. Osmnáctiletý kanadský mladík zajel čtvrtý čas, hned za ním se umístil o dva roky starší Francouz Esteban Ocon z Force India.

Kvůli dešti se jel v improvizovaných podmínkách už dopolední třetí trénink, v němž naměřený čas zaznamenalo jen sedm jezdců. Kvalifikace začala ve stále nepříznivém počasí na čas ve 14:00 SELČ, ale po nehodě francouzského pilota Romaina Grosjeana z týmu Haas byla po chvíli na dvě a půl hodiny přerušena.

V úvahu připadalo přeložení kvalifikace na neděli ráno, vedení závodu se ale po několika odkladech finálního rozhodnutí dočkalo zlepšení. Po chvilkovém uklidnění srážek se ale nakonec stejně dojíždělo v dešti.

Verstappen a Ricciardo přišli kvůli trestu za výměny dílů na monopostech na roštu o 20, respektive 25 míst. Ze zadních míst budou startovat také Fernando Alonso z McLarenu, který z obdobného důvodu obdržel penalizaci dokonce 35 míst, Carlos Sainz z Tora Rosso, jenž ztratí na startu deset pozic, a Jolyon Palmer z Renaultu (-15 míst).

ČTK, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme