LeBron si na dres heslo umístit nenechá. ‚Proti rasismu bojuji jinak,‘ tvrdí hvězda NBA

LeBron James bude jedním z mála basketbalistů, kteří nebudou mít při restartu NBA po koronavirové pauze na dresu některé z hesel na podporu boje proti rasismu. Podle hvězdy Los Angeles Lakers není možné obsáhnout jeho postoje k sociální spravedlnosti na zádech basketbalového dresu. Možnost vyjádřit se tímto způsobem k aktuální situaci ale vítá.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Los Angeles Lakers LeBron James

Basketbalista Los Angeles Lakers LeBron James | Foto: Cary Edmondson | Zdroj: Reuters

„Není to neúcta k seznamu, který všichni hráči dostali,“ řekl James při videokonferenci z Floridy k přehledu schválených sloganů, z nichž si basketbalisté mohou vybírat.

Konec Redskins a Indians? Profesionální sportovní kluby ve Spojených státech zváží změnu názvů

Číst článek

„Chválím každého, kdo se rozhodne dát si něco na záda. Jen to zkrátka není to, co by souznělo s mou misí, s mým cílem,“ dodal.

Vedení NBA a zástupci hráčské asociace se dohodli na seznamu 29 sloganů, kterými mohou hráči podpořit boj proti rasismu a sociální nerovnosti.

Nechybí mezi nimi například Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), které bude i na palubovkách při zápasech v Orlandu, I Can't Breathe (Nemohu dýchat), Say Their Names (Řekněte jejich jména), Enough (Dost) nebo How Many More (Kolik ještě).

Dělám toho dost, tvrdí

Pětatřicetiletá ikona se už v minulosti často vyjadřovala k sociálním otázkám a zapojovala se do různých kampaní a charitativních akcí. „Všechno, co dělám, má svůj účel, svůj smysl. Nemusím mít něco na zádech na dresu, aby lidi chápali mé poslání nebo to, o co mi jde a co tu dělám,“ dodal James.

Dohrávka ročníku, který byl 11. března přerušen kvůli pandemii koronaviru, se týká 22 týmů. Zápasy jsou naplánovány od 30. července v uzavřeném komplexu Disney Worldu, Lakers by se měli hned první den na Floridě utkat s městskými rivaly z Clippers.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme