LeBron James překonal rekord a dotáhl Cleveland do 2. kola play-off NBA

Basketbalista LeBron James dovedl potřinácté v kariéře svůj tým do 2. kola play-off NBA. Cleveland vyhrál nad Indianou v rozhodujícím sedmém utkání na domácí palubovce 105:101 a sérii získal v poměru 4:3. James tak znovu neodešel v úvodním kole vyřazovací části jako poražený a vyřazený. A to i proto, že za 43 minut přepisoval svými statistikami historii. Houston vstoupil do semifinále Západní konference vítězstvím 110:96 nad Utahem.

Cleveland Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LeBron James (vpravo) během zápasu proti Indianě.

LeBron James (vpravo) během zápasu proti Indianě. | Foto: Tony Dejak | Zdroj: AP

LeBron James měl v dresu Cavaliers v sedmém duelu proti Pacers na kontě devět doskoků, sedm asistencí a čtyři zisky. Hlavně ovšem zapsal 45 bodů, díky nimž se v celé sérii dostal na 241 bodů, což je nejvíc od dob Michaela Jordana, který ve finále zámořské soutěže v roce 1993 zaznamenal celkově 246 bodů. V sedmém zápase série play-off navíc nikdo před ním nedosáhl na hranici 45 bodů.

Basketbalisté Bostonu v sedmém zápase vyřadili Milwaukee. Golden State vyhrál proti New Orleans

Číst článek

„Mé tělo hoří,“ předstoupil před novináře třiatřicetiletý James po utkání a prozradil, že měl v plánu vůbec neslézt z palubovky, pokud by to bylo třeba. „Nemyslím na Toronto (příští soupeř) a nebudu až do zítřka. Jsem připraven jít domů. Pustíte mě? Jsem unavený. Opravdu bych chtěl už jít.“

„Při vší úctě. Myslím, že jsme byli lepší tým, oni ovšem mají nejlepšího hráče světa,“ řekl na adresu Jamese křídelník Pacers Trevor Booker. „Neskutečné. Dokázal, co dokázal. Není to překvapivé. Je opravdu nejlepší na světě a opět zase jednou ukázal proč. Musím se vrátit k tréninku, abych se jeho úrovni alespoň přiblížil,“ přiznal Victor Oladipo lídr hostů ve třech hlavních statistikách.

Oladipo posbíral totiž 30 bodů, 12 doskoků a šest asistencí. Rozehrávač Darren Collison přidal 23 bodů, Thaddeus Young přispěl 14 body a 10 doskoky, 10 bodů měl na kontě náhradník Domantas Sabonis. Na straně vítězů bylo dvouciferných střelců hned pět. Kromě Jamese byl hodně vidět také Tristan Thompson, který se objevil v základní sestavě a za 34 minut stihl 15 bodů a 10 doskoků.

Basketbalisté Milwaukee porazili Boston a vynutili si sedmý zápas série v prvním kole play-off

Číst článek

„Jsem za Tristana rád, protože je v klubu už dlouho, přestože se tady za tu dobu dělo spoustu věcí. Za poslední čtyři roky se toho v Clevelandu událo opravdu hodně. Nastoupil v základní pětce a hrál, jak hrál,“ těšilo trenéra Tyronna Luea. Další podkošový hráč Kevin Love trefil čtyři trojky a dostal se na 16 bodů. JR Smith a George Hill, který se vrátil do sestavy po třízápasové absenci způsobené bolestmi zad, pomohli 11 body.

To nejlepší celek po základní části Houston se mohl na úvod 2. kola play-off NBA proti Utrahu tradičně spolehnout na Jamese Hardena, který při vítězství 110:96 nastřílel 41 bodů, doskočil osm míčů a sedmkrát asistoval. Rockets o triumfu rozhodli už v první půli, vedli totiž už o 25 bodů a nakonec počtvrté v řadě dokráčeli v play-off k výhře vyšší než o deset bodů.

„Je to speciální hráč,“ říkal o Hardenovi po zápase trenér Mike D’Antoni. „Ovlivňuje hru v mnoha směrech. Musíte mu to hodně ztížit. Jejich obrana byla hodně dobrá, fakt, ale James je James.“ „Už jsme se setkali s mnoha typy obran v letošní sezoně a jak je vidět, teď toho dokážeme využívat,“ těšilo Hardena. 17 bodů přidal Chris Paul, 16 Clint Capela a 15 PJ Tucker. Jazz táhli Donovan Mitchel a střídající Jae Cowder s 21 body.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme