Zemřel běžec Lee Evans. Legendární atlet se na olympiádě v roce 1968 postavil proti rasismu

Ve věku 74 let zemřel legendární americký atlet Lee Evans, dvojnásobný olympijský vítěz z Mexika 1968 a světový rekordman. Člen americké atletické Síně slávy utrpěl v minulém týdnu v Nigérii, kde působil jako trenér, mozkovou příhodu a podle médií byl od neděle v bezvědomí v nemocnici. Proslavil se i bojem proti rasové diskriminaci.

Abuja (Nigérie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec Lee Evans

Běžec Lee Evans | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Jak připomněla ČTK, Evans na hrách v Mexiku triumfoval na čtvrtce a jako první člověk na této trati pokořil hranici 44 sekund. V čele historických tabulek se čas 43,86 sekundy udržel dvacet let, než jej překonal jiný Američan Harry „Butch“ Reynolds.

Na stejné olympiádě se Evans podílel i na triumfu štafety rovněž ve světovém rekordu, který vydržel v platnosti přes dvě desetiletí.

V běhu na 400 metrů se stal také pětkrát americkým šampionem. Vedle domácí atletické Síně slávy, kam byl uveden v roce 1983, byl Evans i členem národní olympijské Hall of Fame. Po skončení kariéry se věnoval tréninku sprinterů celkem ve dvaceti zemích světa.

Běh proti rasové diskriminaci

Evansův rekordní běh na olympiádě v roce 1968 měl i zásadní politický podtext. Americký běžec byl součástí týmu, který mimo jiné bojoval za zvýšení povědomí o rasové nerovnosti.

Se svými týmovými kolegy Tommiem Smithem a Johnem Carlosem stál za organizací Olympic Project for Human Rights (Olympijský projekt za lidská práva), která postupně přerostla do hnutí kritizující rasové předsudky, a to i ve vedení olympijských her.

Smith a Carlos na LOH v Mexiku obsadili v běhu na 200 metrů 1. a 3. místo. Na stupních vítězů stáli v černých ponožkách bez bot, aby poukázali na chudobu lidí černé pleti. Při národních hymnách stáli s gestem zdvyžené pěsti. To se nelíbilo vedení olympiády a kvůli porušení principu apolitické reprezentace byli oba běžci vyřazeni z amerického týmu.

Lee Evans se nejprve z důvodu projevu solidarity nechtěl běhu na 400 metrů účastnit, ale Smith s Carlosem ho přemluvili. Evans se nadechl k fantastickému výkonu, na jehož konci byl nový světový rekord - 43,86 sekundy.

On a další dva Američani Larry James s Ron Freeman stáli hrdě na stupni vítězů v černých baretech se zdviženou pěstí. „Mám pocit, jako bych vyhrál zlatou medaili za všechny lidi černé pleti v USA. Za všechny lidi černé pleti na světě," řekl po závodě Lee Evans.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme