Lékař olympioniků: Intenzity a objemy ve sportu se zvyšují. Všechny problémy neodhalí ani EKG

Historicky první slovenský triumf na slavné cyklistické klasice Paříž - Roubaix zastínila tragédie. Vítěz Peter Sagan několik hodin po závodě kondoloval rodině svého soupeře Michaela Goolaertse, který zemřel na srdeční zástavu. Podobných fatálních konců už bylo letos v profesionálním sportu několik.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž - Roubaix

Paříž - Roubaix | Foto: Pascal Rossignol | Zdroj: Reuters

Goolaerta se snažili oživit záchranáři hned u trati, po resuscitaci ho převezli vrtulníkem do nemocnice v nedalekém Lille, kde ale pozdě večer zemřel.

Cyklisté, stejně jako další profesionální sportovci, mají povinnost minimálně jedné komplexní prohlídky za rok včetně zátěžového EKG, ani to ale nemusí odhalit všechny problémy.

„Každý profesionální sportovec obecně má jednou ročně komplexní prohlídku. U řady sportů se dělá i echokardiografie, která dá další obraz o tom, jak funkce srdce vypadá. Nicméně jsou diagnózy - například tzv. brugada syndrom (vzácná vrozená vada, která může být nalezena na EKG u mladého pacienta, pozn. red.) -, které jsou obtížně stanovitelné a lehko uniknou pozornosti,“ vysvětluje Radiožurnálu lékař cyklistů i dalších olympioniků Jaroslav Větvička.

Smrt na 'Pekle severu'. Belgický cyklista Michael Goolaerts po závodě do Roubaix zemřel

Číst článek

Ani on ale zatím nemá podrobnější informace o nedělní smrti mladého Belgičana, jehož tým žádné podrobnosti s ohledem na rodinu a blízké nezveřejnil.

Během posledních měsíců zemřelo na selhání srdce několik sportovců, nedávno například kapitán fotbalové Fiorentiny Davide Astori.

Důležitým faktorem může být i tlak v profesionálním sportu. Závodníci a hráči se často ani nestačí vyléčit po viróze a už jsou na kole nebo na hřišti. Jakmile se tohle děje opakovaně, tak už se blíží k velkému, často skrytému problému.

„Možná je to dáno i tím, jak se zvyšují intenzity a objemy zatížení. Nároky na sportovní přípravu jsou pořád vyšší a vyšší. V souvislosti s tím se může potenciální kardiomyopatie (onemocnění srdečního svalu, pozn. red.) víc rozvinout,“ míní Jaroslav Větvička.

V KHL se poučili

„S profitýmy pracují dobří lékaři, a ti by tomu měli zabránit. Ale tlak je enormní a tím, kdo rozhoduje, je ten, kdo dává peníze, popřípadě trenér, nikoli lékař,“ upozorňuje lékař českých olympioniků.

V mnoha odvětvích navíc sportovci podstupují prohlídky jen jednou do roka. „Komplexní vyšetření proběhne zpravidla před sezonou, přípravné období je od listopadu, tak je říjen věnovaný vyšetřením se vším všudy. Během sezony už na to není čas a dělají se spíš sportovně-diagnostické testy, které testují riziko a ne zdravotní rizika,“ vysvětluje Jaroslav Větvička.

Testy nemusí cyklisté podstupovat ani před tak těžkými závody, jakými je právě třeba slavné „Peklo severu“.

Podle lékaře se poučili například v hokejové KHL, kde jsou kontroly pro úmrtí 19letého hokejisty Alexeje Čerepanova mnohem častější.

Jakub Marek, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme