'Letos nejsem připravený.' Josef Váňa starší Velkou pardubickou nepojede, ale končit nechce

Žokej a trenér Josef Váňa letos svou 29. Velkou pardubickou nepojede. Do nejslavnějšího středoevropského dostihu zbývá necelý měsíc a 64letý Váňa už teď ví, že by se na něj nestihl připravit. Neznamená to ale, že by jezdeckou kariéru definitivně ukončil.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa | Foto: Tereza Brázdová

„Jsem zdravý a kůň taky, tak nás asi porazil věk. Každá písnička jednou končí, tak doufám, že mě mladej neukecá. Je čím dál těžší udržet se v cajku a možná je lepší se na to vyprdnout a nechat to mladším,“ říkal Radiožurnálu Josef Váňa ještě plný emocí bezprostředně poté, co skončil v roce 2014 s Tiumenem ve Velké pardubické na 16. místě.

Irský žokej dostal čtyřdenní zákaz startu, udeřil koně pěstí do hlavy

Číst článek

Jeho syn Josef Váňa mladší, který aktuálně suverénně vede italský šampionát žokejů, ho ale ani nemusel přemlouvat, aby v sedle pokračoval. Přesto v dalších dvou letech Váňa starší neměl koně pro vrchol dostihové sezony a letos mu plány překazily menší zdravotní problémy.

„Když se mi podíváte na pupek, tak tenhle rok ani nejsem připravený na to, že bych měl jet Velkou pardubickou. Ale neházím flintu do žita. Pokud se nám s doktory podaří zažehnat mé problémy, rád si na to sednu, protože pořád tři koně denně v práci jezdím,“ říká muž, který je zároveň zastupitelem Karlovarského kraje z kandidátky hnutí ANO.

Osminásobný vítěz v říjnu oslaví 65. narozeniny, přesto stále věří, že ještě schopnosti i fyzickou kondici na nejslavnější překážkový dostih kontinentální Evropy má. A i když nebude přímo na startu Velké pardubické, bude jí s velkým očekáváním sledovat z tribuny, protože do ní pošle nejspíš tři až čtyři své svěřence.

„Mám jasno, ale opravdu je to o zdravotním stavu koní. Rádi bychom, aby byl na startu Zarif. Hodně se mi líbí i No Time To Loose, který byl sice v kvalifikaci druhý, ale je to kůň s obrovským potenciálem,“ mluví o dvou skvělých krosařích Josef Váňa.

Pokud všechno půjde podle plánu, tak by na startu neměl chybět ani loni druhý Ange Guardian. A tato trojice bude rozhodně patřit mezi okruh favoritů a Váňa by tak mohl zaokrouhlit pořet svých vítězství ve Velké pardubické v roli trenéra na 10.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme