Hamilton a Verstappen se srazili. Nečekaným vítězem v Monze se stal Ricciardo s McLarenem

Velkou cenu Itálie formule 1 vyhrál Daniel Ricciardo z McLarenu. K nečekanému vítězství mu pomohla vzájemná kolize sedminásobného mistra světa Lewise Hamiltona z Mercedesu s rivalem v boji o titul a lídrem šampionátu Maxem Verstappenem z Red Bullu.

Tento článek je více než rok starý.

Monza (Itálie) (Aktualizováno: 18:29 12. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolize Lewise Hamiltona z Mercedesu s rivalem v boji o titul Maxem Verstappenem z Red Bullu.

Kolize Lewise Hamiltona z Mercedesu s rivalem v boji o titul Maxem Verstappenem z Red Bullu. | Zdroj: Reuters

Dvaatřicetiletý Ricciardo si připsal osmé vítězství v kariéře a první od Velké ceny Monaka v roce 2018. Ještě delší čekání díky australskému pilotovi ukončil McLaren, který naposledy triumfoval v Brazílii v roce 2012.

Nejdřív kolize, potom ‚neuctivé‘ oslavy. Hamilton se Verstappenovi omlouvat nebude, nevidí důvod

Číst článek

„Už bylo na čase,“ řekl Ricciardo s tím, že by do věty rád vložil několik sprostých slov. „Být v čele prakticky celý závod, to nikdo z nás absolutně nečekal. Neměl jsem nějakou mega rychlost, ale stačila na to, abych za s“ebou Maxe udržel,“ dodal.

Kolize Lewise Hamiltona s Maxem Verstappenem:

Zásluhou Landa Norrise na druhé příčce navíc britská stáj také po 11 letech obsadila první dvě místa. Třetí byl po velké stíhací jízdě Valtteri Bottas, který po výměně motoru odstartoval z posledního místa.

Pilot Mercedesu dojel čtvrtý, ale na stupně vítězů mu pomohl pětisekundový trest pro třetího Sergia Péreze. Jezdec Red Bullu se propadl na páté místo.

Nehoda mezi rivaly

Red Bull po kontaktu vyletěl do vzduchu a spadl shora na Hamiltonův mercedes. Zatímco ve Velké ceně Británie si obhájce titulu i přes nehodu nakonec dojel pro vítězství, tentokrát ani jeden z favoritů pokračovat nemohl.

„Nechal jsem mu tam dost místa. Byla to stejná situace jako předtím ve čtvrté zatáčce, kdy jsem byl já v Maxově pozici. Já jsem ustoupil, zatímco on, i když věděl, jak to dopadne, tak neustoupil. Nevím, co k tomu víc říct, řekl Hamilton pro Sky Sports.

„Věděl jsem, že to bude těsné. Šel jsem tam zevnitř a on mě neustále zavíral, já jen chtěl závodit,“ reagoval Verstappen. „Lidi teď budou připomínat Silverstone, ale nečekal jsem, že se na mě bude tak tlačit. Kdyby to neudělal, tak tam zbylo dost místa,“ dodal.

„Abyste projeli tu zatáčku, tak musí chtít oba piloti. Když to chce jen jeden, tak to nefunguje a bohužel došlo ke kontaktu,“ přidal Verstappen. „Bylo to nešťastné, ale jsme profesionálové a nebudeme to nijak dál řešit. Ale klidně se o tom spolu můžeme pobavit,“ dodal.

Velká cena Itálie měla překvapivého vítěze druhým rokem po sobě. Loni si v Monze první triumf v kariéře připsal Pierre Gasly z Alpha Tauri, kterému tehdy nahrál Hamiltonův trest za nepovolenou zastávku v boxech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme