Lewis Hamilton přijde o svou oblíbenou Velkou cenu Malajsie. Do programu se vrátí Německo a Francie

Ve Spojených arabských emirátech skončila o víkendu letošní sezóna formule 1. Ta příští začne za čtyři měsíce tradičně v Austrálii a fanoušci věří, že boj o titul bude ještě dramatičtější než letos. V programu bude chybět Velká cena Malajsie, zato se vrátí Německo a Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Singapur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton je čtyřnásobným mistrem světa

Lewis Hamilton je čtyřnásobným mistrem světa | Foto: Henry Romero | Zdroj: Reuters

Britský pilot Mercedesu oslavil v Mexiku čtvrtý titul mistra světa a ve stejném týmu se v příštím roce pokusí o obhajobu. Už teď je ale jisté, že nebude závodit na oblíbeném okruhu v Sepangu. Z kalendáře pro rok 2018 totiž zmizí Velká cena Malajsie. Tamní pořadatelé už nezvládali celý projekt financovat, navíc jim přibyla konkurence v podobě 300 kilometrů vzdáleného Singapuru.

Souboje i za hranicemi fair play. O titul ve formuli 1 se nebojovalo vždy jen čestně

Číst článek

„Do Malajsie začalo jezdit i méně diváků, takže to má ekonomické důvody. Dalšími důvodem je i politická změna ve vedení Malajsie, což znamenalo ztrátu podpory pro Velkou cenu,“ vysvětluje expert a komentátor závodů formule 1 Tomáš Richter.

Počet závodů se zvýší na jednadvacet, do kalendáře se vrací Velká cena Německa na Hockenheimringu a Velká cena Francie. Jedna novinka čeká na závodníky hned na úvod nové sezóny - nad kokpitem nad hlavou každého jezdce bude ochranná konstrukce přezdívaná svatozář.

„Je to konstrukce, která vyvolává obrovské vášně, protože vypadá extrémně neesteticky a činí celkový vzhled formule velmi ošklivým. Navíc i řada odborníků a zkušených závodníků říká, že je to prvek, který je na současné, již tak vysoké úrovni bezpečnosti Formule 1, zbytečný,“ popisuje nový bezpečnostní prvek z dílny Mezinárodní automobilové federace Tomáš Richter.

Bottas vyhrál poslední závod sezony F1. Na pódiu ho doplnili Hamilton s Vettelem

Číst článek

Samotná pravidla se po technické, sportovní ani finanční stránce nemůžou změnit do roku 2020 kvůli smlouvám mezi týmy formule 1 a vedením mistrovství světa. Nový šéf Chase Carey chce ale od roku 2021 pravidla změnit a víc přiblížit závody fanouškům. Podle experta Tomáše Richtera by se mělo nové vedení snažit, aby byla formule 1 také finančně spravedlivější.

„Nikdo jiný nemá v závodě šanci vyhrát než Mercedes, Ferrari a možná Red Bull. Ti ale vítězí, jen když mají Mercedes a Ferrari smůlu. Toto je třeba změnit, protože šampionát, kde startuje deset týmu a kde od čtvrtého týmu dál nemají šanci na stupně vítězů, není atraktivní,“ dodává Richter.

O změnách se začne jednat už v příštím roce.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme