Lewis Hamilton v Barceloně ukončil Vettelovu kvalifikační nadvládu. Druhý dojel Valtteri Bottas

Do nedělní Velké ceny Španělska formule 1 odstartují z první řady vozy stáje Mercedes. Pro pole position si dojel úřadující mistr světa Lewis Hamilton před Valtterim Bottasem a až třetí skončil vítěz předchozích tří kvalifikací Sebastian Vettel z Ferrari.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton při kvalifikaci

Lewis Hamilton při kvalifikaci | Zdroj: Reuters

Hamilton porazil Bottase o pouhé čtyři setiny sekundy. Čtyřnásobný mistr světa je tak v nejlepší pozici obhájit loňský barcelonský triumf a zvýšit náskok v čele průběžného pořadí, kam se dostal díky šťastnému vítězství před dvěma týdny v Baku. Před Vettelem vede o čtyři body.

Ve formuli 1 se srazili dva jezdci týmu Red Bull, za to se musí omluvit zaměstnancům stáje

Číst článek

Vettel byl dosavadním kvalifikačním suverénem, ale v sobotu za Hamiltonem zaostal o 132 tisícin. Hned za ním se umístil jeho týmový kolega Kimi Räikkönen, který po problémech v pátečních trénincích dostal nový motor. Penalizace ho však nečeká, protože šlo o jeho první výměnu v sezoně.

Další příčky patřily jezdcům Red Bullu, který do Španělska přijel s výrazně upravenými vozy, ale na rivaly z Mercedes s Ferarri to nestačilo. Max Verstappen obsadil páté místo, Daniel Ricciardo byl šestý a oba za Hamiltonem zaostali o šest desetin.

Poprvé v sezoně se díky Fernandu Alonsovi dostal do nejlepší desítky McLaren, z poslední příčky naopak odstartuje po těžké havárii z dopoledního závěrečného tréninku Brendon Hartley. Pilot stáje Toro Roso se v rychlosti kolem 160 km/h stočil do zdi a zcela zničil celou zadní část vozu včetně kol i převodovky. „Jsem v pořádku, trochu mě po tom bolela hlava, ale zítra budu moci závodit,“ uvedl novozélandský pilot.

Výsledky kvalifikace na VC Španělska formule 1

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:16,173, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,040, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,132, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,439, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,643, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,645, 7. Magnussen (Dán./Haas) -1,503, 8. Alonso (Šp./McLaren) -1,548, 9. Sainz (Šp./Renault) -1,617, 10. Grosjean (Fr./Haas) -1,662.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme