‚Nedá se říct, že bych si na závod věřil.‘ Lezec Ondra se připravuje na Světový pohár v Chamonix

Málokterý sportovec může říct, že má při závodu výhled na jeden z nejvyšších vrcholů Evropy - Mont Blanc. Lezec Adam Ondra tu možnost mít bude. Seriál světového poháru se totiž přesouvá do francouzského Chamonix. Ondru čeká jeho první závod sezony v disciplíně, která by pro něj měla být nejsilnější - lezení na obtížnost.

Tento článek je více než rok starý.

Chamonix (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra, patří mezi absolutní světovou špičku sportovních lezců

Lezec Adam Ondra se chystá na další závod světového poháru - tentokrát v lezení na obtížnost | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

„Nedá se říct, že bych si na tenhle závod věřil,“ řekl Radiožurnálu lezec Adam Ondra. Ten je před nadcházejícím závodem světového poháru ve Francii opatrný. Úvod sezony totiž patřil boulderingu, čili lezení bez lana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lezec Adam Ondra se připravuje na Světový pohár v Chamonix. Více si poslechněte v reportáži Barbory Kovaříkové

Teď jsou na programu závody v lezení na obtížnost, kde je hodně důležitá vytrvalost. Tu ale Ondra dlouho netrénoval. A právě změna lezeckého stylu byla pro českého reprezentanta náročná.

„To bylo velmi těžké. Předloktí na tenhle styl nebyla vůbec zvyklá a držel jsem chyty, na kterých jsem normálně zvyklý, že si odpočinu, ale já jsem se na nich unavoval. Trvalo mi určitý čas, než si předloktí na tuhle zátěž zvyknou. Stále určitě nejsem v té top vytrvalostní formě,“ popsal Ondra.

Přípravu mu také zkomplikovalo únavové zranění ruky. A i když poslední týden Ondra už trénoval bez problémů, jeho zdravotní stav ještě není stoprocentní.

Lezec Ondra má poraněné zápěstí a vynechá úvodní závod světového poháru ve Švýcarsku

Číst článek

„Musím se omezovat v určitých typech úchopu a velmi záleží na tom, jak stavěči cesty v Chamonix postaví a jestli tam zrovna bude ten velmi specifický úchop, který by mě mohl omezovat,“ doplnil Ondra.

Pokud tam specifický úchop bude, je také možné, že se Adam Ondra i dobrovolně ze stěny pustí, aby se nezranil pro následující závody. Světový pohár v Chamonix je pro něj totiž jen příprava na vrchol letošní sezony - na srpnové mistrovství světa v Tokiu.

Zároveň ale Ondra nechce závod ve Francii podcenit a hodně se na atmosféru v Chamonix těší. „Je to nádherné alpské městečko, kde se na místním náměstí sejde až deset tisíc lidí na to, aby sledovalo finále, ze kterého je vidět i vrchol samotného Mont Blancu,“ řekl na závěr Ondra.

Kvalifikace lezení na obtížnost je na programu v pátek od půl desáté dopoledne.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme