‚Manželka mi psychicky velmi pomáhá, zná mě líp než já.‘ Film o lezci Ondrovi střídá sport a osobní život

Jak vyhrát olympiádu? Jak žít ve vztahu s vrcholovým sportovcem? Jak překonat hranici. Nový dokument o Adamu Ondrovi měl premiéru 27.10. Diváci v něm mimo jiné uvidí tvrdou přípravu na závody a krásné hory, ale i to, jak se s Ondrovým povoláním vyrovnává manželka Iva.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra ve snímku Posunout hranice

Adam Ondra ve snímku Posunout hranice | Foto: Jan Šimánek | Zdroj: MFDF Jihlava

Adam Ondra leze už od svých tří let. Za život vystřídal mnoho stezek a hor a stále prozkoumává nové hranice svých schopností. Čeští tvůrci Petr Záruba s Janem Šimánkem se i z toho důvodu rozhodli natočit dokument o jeho osobě a profesi s názvem Jak překonat hranici. 

„S Petrem oba lezeme, producentka Alice taky. Takže jsme v tom měli osobní zájem. Adam pro mě vždycky byl velkou inspirací. Možná ne tak těmi jeho sportovními výkony, které jsou samozřejmě pro normální lidi v rovině nadpřirozena, ale jeho nastavením mysli, kdy se snaží být neustále svou nejlepší verzí,“ popisuje nápad na vznik filmu Šimánek.

Pomyslnou hlavní roli ale nesehrál Adam Ondra ve snímku sám. Zdolávat osobní a profesní překážky mu usnadňuje především manželka Iva. Mimo záběry z hor a lezeckých stěn se tak kamera soustředí i na osobní život olympijského lezce a jeho manželky, bývalé juniorské i seniorské mistryně republiky v lezectví. 

„Psychická podpora Ivy mi velmi pomáhá. Troufnu si říct, že mě zná lépe, než znám já sebe. Je mým nejlepším psychickým koučem,“ říká český lezec.

Obrazy ze života

Tvůrci Petr Záruba s Janem Šimánkem v dokumentu právě tuhle intimní stránku sportovcova vztahu zdůrazňují. Zároveň s tím se také zaměřují na tvrdý Ondrův trénink na olympiádu v Tokiu.

„Nejtěžší na celém natáčení byl střih. Film musel být dokončený po olympiádě a my jsme proto začali stříhat už na jaře. Nevěděli jsme tedy, jak Adam v Tokiu dopadne. Takže jsme měli víc variant, podle výsledku. Pak jsme se dozvěděli, že se Adam bude ženit, a ten jejich společný příběh s Ivou získal ještě víc na váze,“ popisuje vznik Záruba.

Že se tvůrci chtějí zaměřit i na Ondrův osobní život, bylo prý zřejmé. Pomohla i profesní znalost a respekt.

„Na to, že jsme mediálně známí, si manželka ze začátku zvykala. Určitě se hodilo, že Honzu a jeho tvorbu znám dlouho. Díky tomu se člověk lépe otevře, i pro mě to bylo jednodušší. Počet osobnějších záběrů nebyl ani předmětem diskuse. Bylo jasné, že tam nějaké budou,“ vysvětluje Ondra.

Sportovní lezení zažívá rozkvět i díky trojnásobnému šampionovi z Česka. Kdo je Adam Ondra?

Číst článek

Dokument vznikal i kvůli horským záběrům v česko-italské koprodukci. Podmínkou spolupráce bylo, že filmaři do svého štábu přizvou právě někoho z Itálie. Na doporučení producenta se tak k týmu připojil hudební skladatel Nicola Segatta. Jeho melodie mají reflektovat Ondrovy pocity při zdolávání skal.

„Myslím, že to odpovídá lezení, které je stejně jako život velmi pestré. Jakákoliv cesta může být naprosto rozličná. Některá je klidnější, některá zase agresivnější. Jeden z důvodů, proč mám lezení tak rád, je svoboda. Ale určitě to není emoce, kterou zažívám při těch nejextrémnějších trasách,“ popisuje lezec.

Síla nerozhoduje

Co zaujme nejvíc, je především intenzita tréninků a náročnost sportovního lezectví. To hlavně snímek přibližuje.

„Dobře to ukazuje lidem, že lezení není jenom o síle v rukou. Komplexita lezeckého pohybu je velmi vysoká. Často se pak ukáže, že ten nejlepší lezec nemusí být nutně nejsilnější. Hlubší význam filmu přenechám na divácích, ať už si z toho odnesou cokoliv. Třeba že se v životě vyplácí jít za tím, co vás naplňuje, a nepodvolit se tlaku a očekávání okolí,“ dodal český olympijský lezec.

kal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme