Loprais vyhrál pátou etapu Rallye Dakar a dál vede v kategorii kamionů. Macík je čtvrtý

Aleš Loprais si na Rallye Dakar připsal letošní druhé etapové prvenství a upevnil si v kategorii kamionů průběžné vedení. Český pilot za volantem vozu Praga ve finiši pátého dějství předstihl nizozemského rivala Martina van den Brinka a zvítězil s náskokem 16 sekund. Čtvrtý celkově zůstal Martin Macík, ale už je v soutěži českou dvojkou před Jaroslavem Valtrem.

Tento článek je více než rok starý.

Háil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loprais vyhrál 5. etapu Rallye Dakar

Aleš Loprais si na Rallye Dakar připsal letošní druhé etapové prvenství a upevnil si v kategorii kamionů průběžné vedení | Foto: Florent Gooden/DPPI | Zdroj: Reuters/IPA/Sipa USA

Martin Prokop těsně udržel deváté místo v kategorii automobilů. V podobných písečných podmínkách jako ve středu zajel tentokrát 18. čas a dosavadní pozici uhájil jen s pětisekundovým náskokem.

Vyhrál průběžný lídr pořadí a obhájce prvenství Násir Attíja z Kataru. V kategorii motocyklů Martin Michek obsadil 16. místo a v celkové klasifikaci si polepšil o jednu příčku na 13. pozici. První letošní vítězství zaznamenal francouzský obhájce čtvrtého místa Adrien Van Beveren, novým lídrem se stal Američan Skyler Howes.

Třetí etapa Dakaru byla kvůli počasí zkrácená. Mezi kamiony vyhrál Macík, dál vede Loprais

Číst článek

Aktéři slavné soutěže ve čtvrtek absolvovali opět v okolí Háilu 373 kilometrů dlouhou rychlostní zkoušku, celkově museli v písečných dunách ujet 643 km.

Loprais ani na jednom mezičase nebyl nejrychlejší, ale na posledním kontrolním bodu už byl druhý o 22 sekund za Van den Brinkem a závěrečná pasáž mu vyšla lépe. Třetí skončil další Nizozemec Janus Van Kasteren a stejné je i celkové pořadí. Loprais vede o 15:22 minuty.

Van Kasteren, který ztrácí bez dvou sekund 52 minut, předstihl v celkovém pořadí Macíka i Valtra. První jmenovaný zajel den po etapovém vítězství šestý čas. Valtr, který ještě v úterý celkově vedl a po středě byl třetí, se jako devátý muž v cíli propadl na pátou pozici.

Technické problémy

Macíka zbrzdily technické problémy. „Na začátku to bylo docela dobré. Rychlé, uskákané. Najednou jsme ale slyšeli nějaké rány, tak jsme museli na minutu, minutu a půl zastavit. Nenašli jsme ale příčinu, tak jsme jeli dál,“ vylíčil Macík na sociálních sítích.

Macík dojel s kamionem v prologu Rallye Dakar první. V automobilech byl z Čechů nejlepší jedenáctý Prokop

Číst článek

„Asi 50 kilometrů jsme jeli krokem, všichni nás dojeli, a jak jsme zjistili, že tomu nic není, tak jsme letěli. Nakonec jsme zjistili, že to byl tlumič kabiny,“ dodal.

Prokop s mankem 37:22 minuty dopadl o místo hůře než v předchozích dvou etapách a celkově se k němu výrazně přiblížili francouzští rivalové – na pouhých pět sekund Romain Dumas a jen necelé dvě minuty už na něj přes technické problémy ztrácí slavný Sébastien Loeb.

Devítinásobný mistr světa v rallye, jemuž o den dříve po etapovém prvenství pomohl Prokop dopravit nepojízdný vůz do bivaku, nenavázal na středeční triumf i kvůli dalším potížím, kvůli kterým musel na zhruba 15 minut zastavit.

„Máme toho dost. Je to terén, který dává zabrat autu i nám. Je to v podstatě celý den jízda v koleji, v písku a ani já, ani Viky (navigátor Viktor Chytka) se nemůžeme ukázat. Jsme rádi, že to máme za sebou. Bylo to fakt trápení,“ řekl Prokop na sociálních sítích.

Attíja po druhém letošním etapovém prvenství vede s náskokem přes 22 minut před legendárním Stéphanem Peterhanselem z Francie.

Michek měl na vítěze etapy ztrátu téměř 17 minut, v průběžném pořadí jeho manko přesáhlo už hodinu. Výsledkovou listinou stoupá pravidelně, ale další posun pořadím už bude zřejmě složitější, protože za nejbližším soupeřem teď zaostává o 37 minut.

Brutální konec

S umístěním i výkonem byl spokojený. „První pasáž do tankovačky byla rychlá, říkal jsem si, že nám to asi udělali oddechové, ale posledních 160 kilometrů bylo brutálních. Čekala na nás tvrdá práce, terén byl zase složený velbloudí trávou. Bylo hodně výjezdů a nájezdů na duny, někdy to bylo rozbité,“ popsal Michek v tiskové zprávě.

Howes zajel až šestý čas s desetiminutovým mankem na vítěze, ale nahrály mu potíže dosavadního lídra Daniela Sanderse z Austrálie. Ten s Američanem prohrál bezmála o 17 minut a ve vyrovnaném pořadí se propadl až na osmou pozici.

Chci, aby se všichni hýbali, protože je to zdravé, přeje si kaskadérka Dvorská. Cenu Věry Čáslavské nečekala

Číst článek

Prvních dvanáct jezdců je vměstnáno do necelé půlhodiny (26:15).

Pátou etapu nedokončil kvůli poruše jiný český jezdec Milan Engel. Zastavit musel na 209. kilometru za tankovací stanicí.

„Je na cestě zpátky do bivaku. Pravděpodobně šlo o špatný benzin, včera kvůli tomu dva jezdce pořadatel vrátil zpátky do závodu,“ uvedl na sociálních sítích tým ORION – Moto Racing Group.

Podle Michka organizátoři začali kvalitu dodávaného paliva kontrolovat.

„Benzin je tu bohužel hodně špinavý, vyskytuje se v něm voda. Někdo s tím má bohužel problémy. Každému z nás tak odebrali kus do nádrže hadičkou. U mě to bylo v pohodě, čisté,“ konstatoval nejlepší český jezdec v soutěži.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme