Více než šest set kilometrů a extrémní převýšení. Loudání je jeden z nejtěžších závodů v Česku

Ve středu v deset hodin večer začne jeden z nejextrémnějších cyklistických závodů v republice – Loudání českou krajinou. Je to nonstop akce dlouhá několik set kilometrů. Na start letošního 13. ročníku se postaví 62 cyklistů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolo (ilustrační foto)

Kolo (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Nevíte, kudy se pojede ani jakou trasou. Musíte být připravení na všechno.“ Asi tak by se podle jednoho z pořadatelů Milana Silného dal celý závod ve stručnosti popsat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Loudání českou krajinou je navzdory svému názvu jeden z nejtěžších cyklistických závodů u nás. Více v příspěvku Barbory Kovaříkové

Účastníci před letošním startem vědí jen to, že trasa bude dlouhá 660 kilometrů s převýšením 16 660 metrů. A že se bude projíždět jedním krajským, třemi okresními městy a na startu bude tma.

Silný si uvědomuje, že Loudání není pro úplně každého, i tak se ale snaží vysvětlit, proč to dělá.

„V civilu jsem úplně normální člověk. Když ale na sebe obléknu cyklistický dres a odstartuji, tak se mi v hlavě přepne a jedu v úplně jiné dimenzi lidského života než standardně. Když se tím člověk prokouše a přijede do cíle, tak je plný výjimečných pocitů, že to nevzdal a dokázal to. Kvůli tomu to dělám já a věřím, že i ostatní,“ popsal Radiožurnálu.

‚Vždycky jsem chtěl dosáhnout něčeho výjimečného.‘ Čechoameričan Světlík se chystá převeslovat Atlantik

Číst článek

Závod je srdeční záležitostí i pro Pavla Macháčka, který pravidelně dojíždí do cíle v první desítce. „Mám za sebou závody v Americe nebo Izraeli, ale Loudání je pro mě jeden z nejkrásnějších zážitků. Když začne svítat, člověk je unavený, ale oklepe se a jede dál. To se nedá srovnat s tím, když na něj někdo pokřikuje u tratě,“ vysvětlil.

Davy fanoušků podél trati loudalové opravdu nečekají. Jedním z důležitých aspektů je také odhadnout, kolik dnů dovolené je potřeba si v práci vzít.

„Beru si dva dny dovolené. Další motivací je, že maminka slaví v sobotu sedmdesátiny, takže i proto chci jet rychle, abych se mohl zúčastnit oslavy,“ dodal Macháček. A pokud oslavu stihne, dost pravděpodobně to bude znamenat také další umístění v nejlepší desítce závodu.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme