Odešla šachová legenda Lubomír Kaválek. Prosadil se doma i v zámoří, pomáhal slavnému Fischerovi

V 77 letech zemřel šachový velmistr Lubomír Kaválek. Někdejší dlouholetý hráč první světové desítky se prosadil i v USA, kde žil od roku 1970. Kaválek patřil mezi největší osobnosti československého a amerického šachu a byl i sekundantem slavného Bobbyho Fischera v jeho památném vítězném zápase s Borisem Spasským v Reykjavíku v roce 1972.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachový velmistr Lubomír Kaválek na archivním snímku

Šachový velmistr Lubomír Kaválek na archivním snímku | Foto: Thomová Judita | Zdroj: ČTK

O úmrtí informoval server lidovky.cz, podle kterého Kaválek zemřel v pondělí v americkém Restonu po krátké nemoci.

V roce 2011 byl Lubomír Kaválek hostem cyklu Osudy na stanici Českého rozhlasu Vltava.

Kaválek patřil mezi největší osobnosti československého a amerického šachu. Mistrem republiky se stal poprvé v 19 letech, podruhé se mu to povedlo v roce 1968 na šampionátu, který byl podle odborníků nejlépe obsazeným mistrovstvím v historii země. To již byl Kaválek mezinárodním velmistrem, jímž se stal v roce 1965 v Helsinkách.

Po sovětské invazi do Československa, během níž se účastnil turnaje v Polsku, emigroval do Německa. O dva roky později se usadil v USA, kde se stal šachovým profesionálem a získal občanství. Třikrát vyhrál mistrovství USA a svou novou vlast také reprezentoval na šachových olympiádách, kde jako lídr amerického týmu pomohl vybojovat jednu zlatou a pět bronzových medailí.

Kaválek také spolupracoval s předními světovými šachisty, mimo jiné s Bobbym Fischerem, kterému pomohl ve slavném zápase s Borisem Spasským v Reykjavíku v roce 1972 k titulu mistra světa. Byl také trenérem Brita Nigela Shorta, který v roce 1993 prohrál s legendárním Garrym Kasparovem souboj o titul mistra světa.

Věnoval se i žurnalistice, kterou vystudoval v Praze. Krátce pracoval pro Hlas Ameriky a později byl šachovým dopisovatelem a sloupkařem deníku The Washington Post.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme