‚Tohle bude bolet dlouho.‘ Lukáš Krpálek odjíždí z mistrovství světa bez medaile a s pocitem křivdy

Lukáš Krpálek nebude na světový šampionát v Baku vzpomínat v dobrém. V boji o třetí místo podle něj rozhodčí trochu podlehli politickému tlaku a přisoudili vítězství Ulzíbajarovi z Mongolska neoprávněně.

Tento článek je více než rok starý.

Baku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zklamaný Lukáš Krpálek po prohře na mistrovství světa

Zklamaný Lukáš Krpálek po prohře na mistrovství světa | Foto: David Šváb | Zdroj: ČTK

„Mongolci tady měli svého prezidenta, tak chtěli, aby jejich závodník získal medaili. Myslím si, že tohle nemá se sportem vůbec nic společného, a pokud ten člověk má vyhrát, tak má vyhrát pořádně a ne pomocí třeba rozhodčích,“ myslí si Lukáš Krpálek.

Krpálek: Se sportem to nemělo nic společného. Člověk má vyhrát pořádně a ne s pomocí rozhodčích

Číst článek

V inkriminovaném okamžiku Ulzíbajar klečel a byl tak v postavení ne-waza, tedy v boji na zemi, ze kterého podle pravidel nesmí judista přejít do chvatu. Přesto byl Mongolovi přiznán rozhodující bod.

„Samozřejmě tohle bude bolet dlouho. Přece jenom šlo o medaili s mistrovství světa,“ posteskl si pro Radiožurnál Krpálek.

Trenér Petr Lacina po utkání šel za rozhodčími a chtěl celou situaci od nich vysvětlit

„Měli jiný pohled. Řekli, že Mongol z toho chvatu vstal a vychytal Lukášův chvat sumi gaeshi,“ popisoval Lacina.

Chvat sumi gaeshi ale začíná útočící judista na zádech, a tak je z výkladu pravidel jednoznačné, že na lopatky se Krpálek dostal sám, bez dopomoci soupeře.

„Nebyla to žádná technika nebo to, co by se dalo hodnotit. Nicméně v takových zápasech, kdy se toho moc neděje, tak jim stačí, že tam někdo jakýmkoliv způsobem upadne na záda,“ říká realisticky Krpálkův trenér.

Odjíždí tedy česká výprava z ázerbajdžánského Baku s pocitem křivdy?

„Lukáš rozhodně. Beru to trošičku s nadhledem. Rozhodli, jak rozhodli, my s tím nic neuděláme. Můžeme se s tím smířit, můžeme se z toho poučit a jít dál,“ dodal Lacina.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme