Judista Krpálek se stal mistrem Evropy, ve finále porazil Rusa Bašajeva

Judista Lukáš Krpálek se stal potřetí v kariéře mistrem Evropy. Na letošním evropském šampionátu v Tel Avivu si český judista ve finále váhové kategorie nad 100 kilogramů poradil s Tamerlanem Bašajevem z Ruska, který předtím vyřadil největšího favorita a světovou dvojku Gruzínce Gurama Tušišviliho. Pro olympijského vítěze z Ria de Janeira Krpálka je to první evropský triumf v této kategorii.

Tel Aviv Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek v souboji s Jurem Spijkersem

Lukáš Krpálek v souboji s Jurem Spijkersem | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

V závěru třetí minuty finále vyšel Krpálkovi protiútok a chvat na wazari, dostal soupeře na zem, kde se mu dokázal vysmeknout a chytnout ho do držení. Vysílený Bašajev se mu pak poklepáním vzdal.

Česko usiluje o pořádání ME v judu v roce 2020. 'To by bylo nejvíc, co bych si mohl přát,' říká Krpálek

Číst článek

Krpálek přitom vyrazil na šampionát s několika zraněními, včetně zlomeného prstu na noze, a také po nedávné nemoci. O to bojovnější náladu však měl. V osmifinále vyřadil Řeka Dimitriose Tsumitase, když ho donutil ke třem trestům.

Ve čtvrtfinále narazil na Nizozemce Henka Grola, s kterým se potkával už ve váze do 100 kilogramů a který patřil k jeho nejméně oblíbeným soupeřům. Krpálek byl v úvodu pod tlakem a jen těsně se vyhnul chvatu. Postupně ale získával převahu a ve druhé minutě prodloužení již značně unaveného Nizozemce hodil na ippon. Grola porazil teprve podruhé ze sedmi vzájemných soubojů.

V semifinále si Krpálek poradil s juniorským vicemistrem světa Stephanem Hegyiem už za minutu a půl. Devatenáctiletého Rakušana hodil na wazari a následně udržel na zemi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme