Jeden z nejlepších basketbalistů historie. Magic Johnson slaví 60. narozeniny

Bývalý basketbalista Magic Johnson slaví narozeniny. Pětinásobnému šampionovi NBA a olympijskému vítězi z Her v Barceloně 1992 je ve středu šedesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý basketbalista Magic Johnson slaví 60. narozeniny

Bývalý basketbalista Magic Johnson slaví 60. narozeniny | Foto: Danny Moloshok | Zdroj: Reuters

Earvin Johnson Jr., kterému ale nikdo neřekne jinak než Magic Johnson, vstoupil do NBA jako raketa. Během své kariéry se stal třikrát nejplatnějším hráčem ligy a s Los Angeles Lakers pětkrát celou soutěž ovládl. Byl a pro mnohé stále je vzorem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý basketbalista Magic Johnson slaví 60. narozeniny. Více si poslechněte v reportáži Davida Prouzy

Třeba třetí nejproduktivnější hráč historie NBA Kobe Bryant v roce 2018 v talkshow Jimmyho Kimmela přiznal, že se u něj hodně inspiroval. „Magica jsem sledoval, když jsem vyrůstal. Pro mě je to nejlepší hráč Lakers. Naučil jsem se toho od něj opravdu hodně. Vlastně se dá říct, že jsem od něj hodně věcí ukradl. Bez něj by moje hra nebyla komplexní,“ citoval Radiožurnál Bryanta.

V roce 1991 ale přišel šok. Johnson zjistil, že je HIV pozitivní. Magic svůj zdravotní stav zveřejnil na tiskové konferenci a ukončil kariéru. Přesto se na palubovky několikrát vrátil, mimo jiné byl součástí Dream teamu, který v Barceloně v roce 1992 získal zlatou olympijskou medaili.

Další fázi svého života zasvětil boji proti HIV. V rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou později přiznal, že nejhorší pro něj bylo oznámit tuto smutnou novinu manželce, která byla v té době těhotná.

Nepochopený vtip pobouřil Itálii. Samuela L. Jacksona a Magic Johnsona si spletli s migranty

Číst článek

„Řekl jsem jí, že pochopím, když mě bude chtít opustit. Ale ona mi dala pohlavek a prohlásila, že budeme spolu dál. A později jsme dostali tu nejlepší zprávu, že manželka i syn nakažení nejsou,“ řekl tehdy.

Díky okamžité léčbě se u Magica nerozvinul smrtící virus AIDS a může tak žít relativně normální život. Dnes šedesátiletý Johnson podniká, založil síť multikin po celé Americe, věnuje se charitě.

Zároveň chtěl u Los Angeles Lakers obnovit zašlou slávu a v roce 2017 se stal v klubu prezidentem basketbalových operací. V této funkci ale letos v dubnu překvapivě skončil. Vrátit Lakers na výsluní se mu nepodařilo. Ani v jedné sezoně, kdy v klubu působil, se hráči neprobojovali do play-off. 

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme