‚Jednou to přijít muselo.‘ Carlsenova série je u konce, šachový mistr světa prohrál po více než dvou letech

Dva roky, dva měsíce a deset dní. Přesně tak dlouho neprohrál mistr světa Magnus Carlsen šachovou partii hranou klasickým tempem. Rekordní série neporazitelnosti fenomenálního Nora trvala 125 partií, v sobotu večer ji ale na prvním „živém“ superturnaji od začátku koronavirové krize utnul asi ten nejméně očekávaný soupeř - do té doby poslední muž pořadí, Polák Jan-Krzysztof Duda.

Tento článek je více než rok starý.

Stavanger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro Polsko to byl velký sportovní den. Tenistka Iga Šwiateková dotáhla do vítězného konce svou senzační jízdu na Roland Garros a jen pár hodin poté mohli Poláci slavit znovu.

Lyže nemá, přesto ho Norové milují. Carlsen posouvá královskou hru daleko za hranice šachovnice

Číst článek

„Jsem samozřejmě šťastný, vůbec jsem nečekal, že bych mohl tuhle partii vyhrát. Před dneškem jsem zažíval nejhorší turnaj ve svém životě,“ řekl Duda v rozhovoru po partii.

Dvaadvacetiletý šachista rozhodně není v elitních turnajích žádný nováček. Bývalá juniorská jednička stále platí za obrovský talent a momentálně jí patří 15. místo ve světovém žebříčku. Dudovo vítězství nad suverénem posledních let ale čekal málokdo. Tím spíš, že Polák se ve Stavangeru trápil a dosud třikrát prohrál a jen jednou remizoval.

Carlsen po výhře nad světovou dvojkou a rivalem z posledního zápasu o titul mistra světa Fabianem Caruanou cítil šanci dostat se do čela turnaje. Proti Dudovi hrál hodně agresivně, ačkoliv měl černé figury, což je na nejvyšší úrovni zpravidla nevýhoda. Nakonec ale musel kapitulovat a samým překvapením dokonce podal soupeři podle zvyku ruku, ačkoliv je to kvůli přísným hygienickým opatřením zakázané.

„Jednou to přijít muselo, i tak je to ale velké zklamání. Partie mi připadala v jeden moment vyhraná, ale přehlédl jsem jeho obranu,“ řekl norské televizi TV2. Devětadvacetiletý Nor naposledy prohrál v partii hrané klasickým tempem 31. července 2018 s Ázerbájdžáncem Šachrijarem Mameďjarovem. Od té doby zaznamenal 44 výher a 81 remíz.

Stavangerská ‚bublina‘

Carlsen vyhrával v průběhu koronavirové krize jeden online turnaj za druhým a stál i za zrodem štědře dotované série turnajů hrané přes internet, jejíž pokračování už oznámil i pro příští rok.

Hrací tempo

  • Klasické - 90 a více minut na partii pro jednoho hráče.
  • Rapid - 15 až 30 minut na partii pro jednoho hráče.
  • Bleskové - 3 až 5 minut na partii pro jednoho hráče.

*výše uvedené rozdělení je pouze orientační

I šachy se ale pomalu snaží vrátit do normálu, tedy k soubojům naživo s reálnými figurkami. A ani ve Stavangeru šestice pozvaných hráčů nepřijde zkrátka - vítěz si odnese v přepočtu 1,7 milionu korun. Po polovině odehraných kol zatím vede Armén Levon Aronjan.

Turnaj se koná za přísných hygienických opatření. Všichni hráči, členové týmů a novináři museli před začátkem absolvovat desetidenní karanténu a projít sérií testů na koronavirus. 

Organizátoři spoléhají na takzvanou „bublinu“, podobně jako například severoamerické soutěže typu NBA nebo NHL. Hráči tak nemusí přímo u partie nosit roušky a kromě dezinfekcí nejsou během hry žádná další viditelná opatření ani omezení. Tak jako během nedávné německé bundesligy, kde měli šachisté mezi sebou ochranná plexiskla.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme