Makedonie házenkářům nepomohla. O evropský šampionát se reprezentace popere v posledním zápase

Čeští házenkáři budou o postup na mistrovství Evropy v příštím roce v Chorvatsku bojovat až do nedělního posledního zápasu kvalifikace v Makedonii. Balkánský soupeř ve čtvrtek jen remizoval na Ukrajině 27:27 a nezajistil na dálku národnímu týmu s předstihem účast na závěrečném turnaji.

Tento článek je více než rok starý.

Sumy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český házenkář Jakub Šindelář (vlevo), kterého brání Zachar Denysov.

Český házenkář Jakub Šindelář (vlevo), kterého brání Zachar Denysov. | Zdroj: ČTK

Český celek po středeční domácí výhře 27:24 nad Islandem potřeboval k tomu, aby už před nedělním závěrem kvalifikace slavil postup, vítězství Makedonie. Dlouho to vypadalo, že se reprezentantům přání splní.

Favorit vedl po půli 18:14, po pauze dokonce zvýšil na rozdíl pěti branek, ale bojovní Ukrajinci v poslední minutě srovnali. V závěrečných sekundách mohl při přesilovce strhnout výhru na makedonskou stranu Manaskov, ale z křídla gólmana neprostřelil.

Češi tak zatím nemohou slavit, přesto jsou v solidní pozici. S šesti body vedou tabulku o bod před Makedonií a Ukrajinou, další bod pak ztrácí poslední Island.

Pokud Seveřané v posledním kole potvrdí roli favoritů a doma neprohrají s Ukrajinou, udrží český celek vzhledem k lepší vzájemné bilanci s oběma soupeři postupové druhé místo bez ohledu na to, jaký výsledek uhraje v Makedonii. V případě, že by Ukrajina na Islandu nečekaně zvítězila, potřeboval by národní tým k uhájení druhé pozice v Makedonii neprohrát. V úvodním vzájemném duelu Češi porazili doma balkánského rivala 35:28.

I kdyby se reprezentanti po nedělním programu propadli na třetí místo, nemusí to ještě nutně znamenat konec postupových nadějí. S šesti body a dobrým skóre by totiž měli šanci stát se nejlepším celkem z třetích míst, který si rovněž zajistí účast na šampionátu.

Češi chyběli na posledním evropském i světovém šampionátu a v obou případech jim vystavila stopku na závěrečný turnaj porážka v posledním kvalifikačním utkání v Makedonii, které je čeká i nyní. Naposledy si reprezentanti na velké akci zahráli v roce 2015 na MS v Kataru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme