Malajsie přišla kvůli diskriminaci Izraelců o plavecký šampionát

Mezinárodní paralympijský výbor odebral Malajsii pořadatelství letního mistrovství světa handicapovaných plavců, protože odmítla umožnit účast reprezentantům Izraele. Šampionát, který bude zároveň kvalifikací na paralympijské hry v Tokiu v příštím roce, se měl konat na přelomu července a srpna v Kuchingu. Paralympijský výbor pro něj nyní hledá náhradní dějiště. Zájemci se mohou hlásit do 11. února.

Londýn (Aktualizováno: 18:27 28. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnošt Petráček se narodil s nevyvinutými horními končetinami

Handicapovaný plavec Arnošt Petráček | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Všechny světové šampionáty musejí být přístupné pro všechny sportovce a národy tak, aby na nich mohli soutěžit bezpečně a bez jakékoli diskriminace,“ uvedl šéf paralympijského hnutí Andrew Parsons po zasedání výboru v Londýně. „Jestliže pořadatelská země vyloučí z účasti nějaký národ z politických důvodů, nemáme jinou možnost než se poohlédnout po jiném hostiteli,“ citovala jej agentura Reuters.

Aktivním odpočinkem k medaili. Arnošt Petráček trénuje na paralympiádu v Tokiu

Číst článek

Izraelci rozhodnutí uvítali. „Je to vítězství hodnot nad nenávistí a fanatismem, silné vyjádření ve prospěch svobody a rovnosti. Díky za statečné rozhodnutí,“ uvedl na twitteru mluvčí ministerstva zahraniční Emmanuel Nahšon.

Krok Mezinárodního olympijského výboru kvituje i jeden z lídrů české výpravy Jan Povýšil: „V okamžiku, kdy taháte politiku do sportu, tak je to vždycky problém. Já to chápu a dokonce to i schvaluji. Myslím si, že to je velmi správný krok, jsme v 21. století a globalizovaný svět jako máme teď, nemůže dopustit, aby jeden stát nemohl přijet na velké závody.“

Český plavec zároveň popsal, že kvůli této změně budou mít pravděpodobně potíže také národní svazy. „Je to samozřejmě komplikace i pro svaz, protože na akci už byly alokované nějaké peníze a tak podobně. Teď se tak bude jednat třeba i s ministerstvem školství, že se to posunuje, že bude třeba něco jiného, že to bude levnější... To je samozřejmě také problém, protože by se případně musela část peněz vracet a tak dále, a tak dále,“ řekl Radiožurnálu Povýšil. 

Účast izraelským handicapovaným plavcům tento měsíc zakázala vláda Malajsie, která oznámila, že nebude pořádat žádnou akci s účastí Izraelců. Asijská země s převážně muslimským obyvatelstvem neudržuje s Izraelem diplomatické ani obchodní vztahy, podobně jako více než tři desítky zemí většinou z arabského světa. Jejich reprezentanti se často odmítají utkávat se sportovci z Izraele.

Když předloni Malajsie získala pořadatelství MS handicapovaných plavců, byl podle Parsonse paralympijský výbor ujišťován, že se budou moci zúčastnit všechny země a bude jim zaručena bezpečnost.

mau, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme