Máma se bála, že se zraním o nábytek, vzpomíná Comaneciová. Ve čtrnácti měla tři olympijská zlata

Jako malá poskakovala kolem nábytku a později se stala slavnou gymnastkou. Zlaté medaile z olympijských her získávala už v dětských letech, různá ocenění sbírá i teď v 55. Pro jedno si teď Rumunka Nadia Comanecionová přijela do Prahy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadia Comaneciová

Nadia Comaneciová | Zdroj: ANOC

„Poskakovala jsem doma tak, jak to malé děti dělají. Ale máma se bála, abych se třeba nezranila o nábytek. Od sousedů zjistila, že kousek od domu je hala na gymnastiku. Tak to začalo a byl to dobrý nápad mě tam přihlásit,“ vzpomíná pro Radiožurnál gymnastka Nadia Comanaciová.

Z malé rumunské tělocvičny dostala do světové gymnastiky hodně rychle. Ve čtrnácti letech tři zlata, dohromady pět medailí z prvních her.

'Dvojicí ruských lyžařů to nemusí končit.' Thomas Bach mluvil na zasedání ANOC o boji s dopingem

Číst článek

„K životu a ke kariéře nejde napsat scénář, prostě se to stalo. Jako dítě jsem si nedovedla představit, že bych nešla do tělocvičny, gymnastiku jsem měla s sebou i v posteli pod polštářem, vstávala jsem s ní. Ale máma vždycky říkala, že můžu cvičit jen, když budu dobrá ve škole,“ směje se .

Je pravda, že Comaneciová asi pár hodin ve škole zameškala, ale tolik jí to mrzet nemusí. Ve výčtu úspěchů vyberme třeba ten, že dostala jako první na olympijských hrách v gymnastice známku deset, víc už dostat nelze.

Z Prahy na protest odletěl celý tým

„Lidé si pamatují desítku v Montrealu, ale byly to i jiné závody. Třeba tady v Praze jsem vyhrála ME v roce 1977. Zvítězila jsem i na tom předchozím a dalším v Kodani. Šampionát byl každé dva roky, takže jsem šest let v kuse vyhrávala na velkých závodech,“ vzpomíná Comaneciová.

V Praze získala svůj druhý titul ve víceboji, ale kvůli sporům okolo výroků rozhodčích celá rumunská výprava odcestovala. Údajně o tom rozhodl sám Nicolae Ceausescu.

„Nikdo netušil, že je to tak vážné. Pak jsem šla na kladinu, docvičila jsem, dostala jsem desítku, zamávala publiku a pak nás všechny odvedli, celý tým. Šli jsme do hotelu, sbalili se a už na nás čekalo letadlo zpět. Já přitom chtěla svou medaili z kladiny. Nikdo se neptal, nikdo moc neřekl,“ vybavuje si 40 let starý šampionát.

Krátce před pádem komunistického režimu v roce 1989 emigrovala do USA, kde v Oklahomě žije dodnes a provozuje gymnastickou akademii. Do Rumunska se ale vrací. Podporuje tam děti, které se sportu věnovat nemohou.

V Praze převzala cenu za významný přínos sportu. Je to také poprvé, kdy dostala sošku a ne medaili. „Je to jiné a jsem plná emocí. Už je to dávno, co jsem závodila. Žijeme v době, kdy lidé zapomínají, co se stalo vloni nebo před dvěma lety,“ zamyslela se Nadia Comaneciová. Ale její 40 let staré záběry z bradel nebo kladiny fanoušci gymnastiky asi těžko vytěsní.

Nadia Comaneciová | Foto: Markéta Navrátilová | Zdroj: ČOV

František Kuna, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme