Teď kašlu na kopce, říká po Nanga Parbat Holeček. Na jaro ale plánuje další prvovýstup v Himálaji

Horolezec Marek Holeček se nedávno vrátil z expedice na Nanga Parbat. I přesto, že na její vrchol nevylezl, hodnotí expedici jako úspěšnou. Už teď má v plánu další prvovýstup. Jak řekl Radiožurnálu, do Nepálu by chtěl dojít pozemní cestou

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horolezec Marek Holeček

Horolezec Marek Holeček | Foto: archiv Marka Holečka

Expedici na Nanga Parbat, devátý nejvyšší horu světa hodnotí Marek Holeček jako úspěšnou, i když její vrchol zůstal nezdolán. S Holečkem ještě lezl jeho parťák Tomáš Petreček a také kameraman Tomáš Galásek.

Horolezci Holeček a Hák získali Zlatý cepín, ocenění dostali za prvovýstup na vrchol Gašerbrum I

Číst článek

„To, že se nepovede něco dolézt, není žádný průšvih. Kopec nikam neuteče. Jedna z věcí, kterou se člověk naučí s přibývajícími léty, je trpělivost,“ popisuje pro Radiožurnál Holeček.

Podle něj také existuje spousta věcí, který můžou pokus zmařit. Výstup tak kromě počasí může zkazit upadlá mačka nebo cepín.

„Může vám padnout jedna mačka. V tu chvíli je člověk vyautovaný, to je jako být bez ruky a pak se musí dolu. Stát se to může,“ vysvětluje český horolezec a zároveň říká, že si momentálně chce od kopců odpočinout.

Do Nepálu po zemi

„Teď kašlu na kopce, mám jich plné zuby. Ale třeba příští týden už se to může přejít. Teď se cítím naplněný. V nejbližší době jedu na Sardinii, kam si jedu zalézt na skály a s celou rodinou si tam užijeme společně čas,“ doufá Holeček.

Horolezec rozhodně ale nebude dlouho zahálet, už má totiž naplánovánou výpravu na příští rok a kromě jednoho dosud nezdolaného vrcholu se Holeček dostane do Asie netradiční cestou.

„Z jara mám na programu dojet pozemní cestou do Nepálu, což bych rád dokumentoval. Rád bych vzal celou rodinu. Mám pak vymyšlený v Himálaji krásný kopec, nezlezenou stěnu a měl by tam za mnou dorazit i můj parťák Zdeněk Hák. Je to kopec Čamlang, který měří zhruba 7400 metrů,“ dodává.

Barbora Dvořáková, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme