Když se závod povede, tak mi to dobíjí baterky, říká po úspěšném začátku ME kanoista Martin Fuksa

Z mistrovství Evropy si rychlostní kanoista Martin Fuksa přeje přivézt dva tituly a na to se také stoprocentně soustředí. Zatím se to vyplácí. Z české výpravy dorazil do Bělehradu mezi prvními a stejně tak si zajistil postup přímo do finále na kilometru i pětistovce. Vstup do šampionátu tak nemohl být z jeho strany o moc lepší.

Bělehrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa na mistrovství Evropy v Bělehradě

Martin Fuksa na mistrovství Evropy v Bělehradě | Zdroj: Český svaz kanoistů

„Výsledkově jsem se moc zlepšit nemohl, ale co se týče pocitu, vždycky je podle mě co zlepšovat,“ dokazuje Martin Fuksa i na břehu Savského jezera, jaký perfekcionista je.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Fuksu čeká na mistrovství Evropy náročný trojboj. Zvládnout chce kilometr, pětistovku i sprinterskou dvoustovku. Přímo v Bělehradě s ním natáčel reportér Radiožurnálu Jakub Kanta

„Dneska v Bělehradě fouká dost proti, což já moc rád nemám, protože kilák je pak zbytečně dlouhý. Ubere to docela hodně sil,“ říká pro Radiožurnál.

A právě proto může být rád, že obě své rozjížďky vyhrál. Navíc je dělilo jen něco málo přes dvě hodiny. Jak ten čas Fuska vyplnil?

„Ležel jsem v rohu na vojenské posteli, celou dobu,“ ukazuje pětadvacetiletý kanoista prstem na jeden ze dvou velkých stanů, které tu má česká výprava k dispozici. Postupně z něj ovšem dostávám, že to nebyla tak úplně pravda.

„Pak jsem se trochu rozcvičil. Vlastně Fanda, masér, mě namazal chladivou mastí, protože tady je strašné vedro. Byl jsem ještě v chladivém bazénku, takže jsem jenom neležel. Hned potom už jsem si ale lehnul,“ popisuje kanoista.

Kanoista Fuksa postoupil na mistrovství Evropy z rozjížděk přímo do finále, úspěšný byl i kajakář Dostál

Číst článek

Pak Fuksa vstal, dal krátkou rozcvičku, po ní přidal druhý triumf na neolympijské pětistovce a znovu proklouzl rovnou do bojů o medaile. Odpolední semifinále se ho už netýkala a ušetřil tak dva starty, přesně jak si to v Česku naplánoval.

„Hlavně mi to dodá sil a taky sebevědomí. Když se závod povede, tak mi to dobíjí baterky. Jsem rád, že jsem splnil svůj plán, nemusím jet semifinále v tomhle strašným vedru. Na vodu půjdu stejně, přeci jenom psychicky to bude pro mě pohodlnější,“ myslí si Fuksa.

Na jednom kontinentálním mistrovství už jednou dokázal vybojovat dva individuální tituly a to v roce 2013. Od té doby bral zlato na trati 500 metrů čtyřikrát v řadě.

V Bělehradu čeká Fuksu finálový závod na kilometru v sobotu, na pětistovce v neděli, a pokud pojede na vítězné vlně, kdo ví, jak dopadne jeho poslední nedělní start na sprinterské dvoustovce.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme